Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


HAOS U AUSTRIJI: Cene mleka drastično skočile - mlekare najavljuju obustavu

26. april 2022. 10:23:33 Pročitano 57 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

ZBOG rasta troškova za oko 30 odsto mlekare u Austriji najavljuju preventivnu obustavu isporuke. Druga po veličini mlekara u Austriji "NOeM", čije je sedište u Badenu, upozorava na rast cena mleka i mlečnih proizvoda.

Cena litre sirovog mleka je već porasla za više od 10 centi, što je rast od 30 odsto, saopštio je direktor mlekare Alfred Berger.

On je najavio da će njegova mlekara preventivno obustaviti isporuku određenih proizvoda. O kojim proizvodima je reč nije navedeno u saopštenju. Berger ukazuje na nestašicu ambalaže, ali i kod pripreme voća za voćne jogurte.

- Kod maline je cena porasla za tri do pet puta, ali nema garancije da će roba biti dobijena. To su nove okolnosti za sve - objasnio je on.

Takođe, je istakao da ponude često važe svega par dana. Rast cene sirovog mleka za više od 10 centi po litri donosi "NOeM" dodatne troškove u visini od 40 miliona evra. Ti troškovi biće preneti na potrošače, a rast cene zavisi od mlečnog proizvoda. Nervoza kod trgovaca namirnicama je trenutno velika, jer usled rastućih cena došlo je do poremećaja na tržištu.

Prehrambreni proizvodi prolaze kroz mnogo ruku dok ne dođu do vitrina u supermarketima, a preduzetnici koji učestvuju u tom lancu, od poljoprivrednika do kompanije prerađuje proizvod i supermarketa pokušavaju da zadrže svoj udeo u tržištu i marže i pored viših troškova. Kako bi to ostvarili često vitrine ostaju prazni, jer time žele da vrše pritisak.

Izvor: novosti.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiTURISTI OPREZ, NE NASEDAJTE NA PREVARE! Društvene mreže pune lažnih oglasa smeštaja u Grčkoj: "SKINULA JE SLIKE SA INTERNETA I REKLA DA JE TO NJEN STAN" Na vrh strane