Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Najveće zablude u vezi sa zaštitom od sunca

18. jun 2021. 09:35:27 Pročitano 617 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nije retka pojava da nas sa dolaskom leta obuzme tolika radost, da zaboravimo na štetno dejstvo sunčevih zraka. To se ogleda u nemarnim postupcima, kakvi su: upotreba zaštitne kreme sa istekom roka trajanja, zamena losiona za suncobran ili nekorišćenje zaštitnog faktora po oblačnom danu. Naravno, nabrajanju ovde nije kraj, a rezultat su opekotine ili bolest. Kako biste izlaganje sunčevim zracima shvatili ozbiljno, prepustili smo reč stručnjacima, koji imaju odgovor na vodeće dileme. Ostaje nam jedino da vam poručimo da pažljivo iščitate redove koji slede.

1. Kreme za sunčanje imaju rok trajanja, najčešće od godinu dana, pa pre upotrebe proverite šta je utisnuto na pakovanju. U suprotnom, ne možete biti sigurni u dejstvo.

2. Suncobran nas ne štiti od sunca u dovoljnoj meri, jer čak 80 procenata UV zraka potiče od refleksije.

3. Zaštitni faktor omogućava bezbedno sunčanje, ali i propušta nešto svetlosti, koja povlači preplanuli ten.

4. Naočare za sunce treba nositi i po oblačnom danu, jer štetno zračenje prodire i kroz oblake i može ugroziti vid.

5. Suplementi koji pružaju fotozaštitu nisu dovoljni, već je krema ipak neophodna.

6. U proseku 15 do 30 minuta dnevno na suncu, uz upotrebu zaštitnog faktora, doprinosi optimalnoj apsorpciji vitamina D.

7. Sunce doprinosi starenju kože, čak i u najvećoj meri na ćelijskom nivou.

8. Oštećene naočare za sunce nisu delotvorne, čak naprotiv mogu narušiti vid.

9. Prilikom nanošenja losiona za sunčanje budite temeljni, a preporuka je da iskoristite 2 mg na cm kvadratni.

10. Sunčane naočare poželjno je koristiti tokom čitave godine, a ne samo po letnjem danu.

Izvor: citymagazine.danas.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti"Ukupna pomoć turizmu iznosi devet milijardi dinara, sada nas brinu takse koje dolaze na naplatu" Na vrh strane