Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


"Ukupna pomoć turizmu iznosi devet milijardi dinara, sada nas brinu takse koje dolaze na naplatu"

15. decembar 2020. 10:14:24 Pročitano 506 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kako ministarka Tatjana Matić kaže, u turističkim agencijama u Srbiji, oko 1.000 radnika je ostalo bez posla.

- Isplata minimalne zarade za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu, koja počinje danas, predstavljaće dodatnu finansijsku podršku zaposlenima u ovom sektoru, koji su zbog pandemije najviše ugroženi - kaže ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Za te namene iz republičkog budžeta izdvojeno je skoro dve milijarde dinara.

Matićeva je, gostujući na TV Prva, rekla i da je donošenje Uredbe o zamenskim putovanjima na početku pandemije spasilo više od 95 odsto turističkih agencija od sigurnog bankrota, koje su tada imale ugovorene aranžmane u vrednosti od oko 85 miliona evra.

 

- To je bila prva sektorska mera i da tada država nije odreagovala, ne znam kakvu bismo situaciju imali sada - navela je Matić.

Nakon toga, dodaje, usledio je paket mera ukupne vrednosti od oko 5,1 milijarde evra, prevashodno namenjen turističkim agencijama. Matićeva podseća i da je 150 miliona dinara opredeljeno za subvenciju polise osiguranja.

- Ono o čemu sada razmišljamo i brinemo, vezano za naredni period, odnosi se na to da će na naplatu doći mnogi porezi i takse i sve što je bilo odlagano, što će biti dodatno finansijsko opterećenje. Ukupna sektorska pomoć zajedno sa hotelijerima i svim merama za kraj ove godine iznosi oko devet milijardi dinara - ističe.

Ukazala je da je i Fond za razvoj imao posebne kredite koji su usmereni ka preduzećima iz oblasti ugostiteljsva, a 76 njih je apliciralo za njih. Ministarka navodi da situacija nije jednostavna i da se ceo svet suočava sa posledicama pandemije kovida-19, te da je turizam među granama koje su najviše pogođene.

 

Upitana o broju ljudi koji su ostali bez posla, ona je rekla da je prema poslednjim podacima iz Centralnog registra, oko 1.000 radnika u turističkim agencijama u Srbiji ostalo bez posla.

Izvor: biznis.telegraf.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti"Ukupna pomoć turizmu iznosi devet milijardi dinara, sada nas brinu takse koje dolaze na naplatu" Na vrh strane