Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


JOŠ NEMA DOGOVORA O OSIGURANJU TURISTIČKIH AGENCIJA, OTKAZANO 120 HILJADA PUTOVANJA

21. oktobar 2020. 14:59:16 Pročitano 858 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predsednik Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić izjavio je u Novom danu da još uvek nije postignut dogovor sa osiguravajućim kućama oko produženja polisa, kao i da je do sada otkazano 120.000 putovanja, na kojima je trebalo da putuje 300.000 naših građana.

On je naveo da su pojedina putovanja, ipak realizovana, i to pre svega u Tursku i Egipat, dok je Grčka zemlja sa najvišim brojem nerealizovanih putovanja.

Podsetimo, tokom protekle i ove nedelje traju pregovori između predstavnika osiguravajućih kuća i predstavnika agencija, koji traže produženje roka polise osiguranja do kraja godine.

Pošto su mnogim agancijama licence istekle, ne mogu da dobiju polisu osiguranja.

“Pregovori i dalje traju. Pokušavamo da dogovorimo sa svim osiguravajućim kućama, a ima ih šest koje su radile i izdavale ovu vrstu osiguranja, da se produže postojeće polise aneksima do kraja ove ili početka sledeće godine. To radimo kako bi smo dobili na vremenu da sa novim ministarstvom radimo na izmeni Pravilnika o garancijama za putovanja, jer u ovim uslovima iznosi za garancije su preveliki”, naveo je Seničić.

Kako je naveo, ima četiri kategorija garancija. Najmanja kategorija je 200.000 evra, dok je za najveću cena 400.000 evra. Nada se da će se nakon izmene Pravilnika stvari poboljšati i ti iznosi smanjiti.

“Trudimo se i da sa osiguravačima ustanovimo drugačija pravila u odnosu na vreme u kojem živimo, i da se premije ne plaćaju paušalno, onako kako su smo to radili do sada. Važno nam je da ostvarimo sistem plaćanja prema ostvarenom prometu, dakle dok god mi nemamo promet osiguravači nemaju nikakav rizik, i potpuno je logično da na taj način sada to vreme prepoznamo i tako jedni drugima izađemo u susret”, napomenuo je Seničić i dodao da se nada da će se vrlo brzo pronaći prihvatljivo rešenje.

 

Prema njegovim rečima, osiguravajuće kuće, dve domaće i jedna inostrana, koje su pristale da izdaju polise osiguranja su tražile podatke o broju izdatih vaučera agencijama, stanje na računu i još nekoliko kriterijuma kako bi se sklopio dogovor. Međutim, još nijedna ponuda sa cenama polisa osiguranja još nije data.

“Dobili smo informaciju da su neke agencije koje su kontaktirane od osiguravača dobile dodatne kriterijume koji su stroži, i samim tim nemamo rešenje koje bi zadovoljilo u ovom trenutku bilo koju agenciju u Srbiji”, istakao je Seničić.

On je ocenio da po postojećim pravilima, uslov da uplati od 200.000 do 400.000 evra ne može da ispuni ni pet procenata agencija koje su na našem tržištu.

“Iz tog razloga je neophodno promeniti Pravilnik, kako bi smo te sume doveli na realan okvir, i da shodno prometu, te sume rastu, kao i garancije. To jedino može da bude garancija i putnicima da budu sigurni kada uplaćuju aranžmane”, podvukao je Seničić.

On je naveo da je od početka epidemije većina agencija uspela da se održi, da turističke agencije nisu dobile državnu pomoć i procenjuje da će biti sve teže kako vreme prolazi.

“Do sada je otkazano 120.000 putovanja i 300.000 putnika. jedan broj realizovanih putovanja je bio u Turskoj i Egiptu, dok je Grčka zemlja sa najvećim brojem nerealizovanih putovanja”, kaže Seničić.

 

Nada se brzom fromiranju Vlade Srbije, i sektorskoj pomoći, kako bi se dočekalo proleće, i uz eventualno smanjenje pandemije, nastavio rad turističkih agencija u našoj zemlji.

Izvor: kamatica.com

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiSvetski dan zaštite prava potrošača Na vrh strane