Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


DIREKTOR JUTA: Prava putnika ostaju i kad se agencija ispiše iz registra

06. avgust 2020. 10:47:15 Pročitano 995 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

TURISTIČKE agencije organizatori putovanja i u slučaju ispisa iz registra dužne su da sve što su ugovorile do tada izvedu do kraja, rekao je danas za Tanjug direktor JUTA Aleksandar Seničić.

Ministarstvo turizma objavilo je da je osam agencija podnelo zahtev za ispis iz registra organizatora putovanja a Seničić ističe da do sada nema informacija da će te agencije prestati da rade.

-Zakon omogućava, da privredno društvo ostane da radi normalno kao posrednik u turističkim uslugama. Moćiće samo da prodaju tuđe aranžmane, a ne da ih proizvode-, rekao je on.

Dodao je da će ove agencije imati obavezi su da realizuju putovanja po zamenskim vaučerima, kada putnici budu hteli i to bude bilo moguće.

- Ne treba unapred pričati da li će bankrotirati. Svakako je situacija jako teška ali bitno je da putnici znaju da zamenski vaučeri imaju pokriće u osnovnim polisama osiguranja koje svaki organizator putovanja mora da poseduje-, rekao je on.

U zavisnosti od veličine agencije i broja putnika, polise se kreću od 200.000 do 400.000 evra.

-Ako ipak dođe do nekog bankrota putnici će biti upućeni na osiguravajuće društvo koje je izdalo polisu-, rekao je on.

U registru organizatora putovanje je trenutno više od 480 agencija, a procenjuje se da je trenutno na tržistu oko 350.000 vaučera za zamenska putovanja.

Seničić kaže da se u turizmu smanjuju troškovi gde god je moguće, ali je problem što se ne vidi perspektiva jer se ne zna do kada će sve ovo trajati pa se turizam nalazi u delikatnijoj situaciji nego 99 posto delatnosti.

- Mere podrške države date su kompetnoj privredi a tako i turističkim agencijama. Mi se i dalje nadamo da će sa formiranjem nove Vlade Srbije prepoznati problem koji imamo i značajan broj zaposlenih koji još uvek radi u ovom sektoru i da ćemo kroz neke ciljane, selektivne mere ipak pomoći ovom sektoru privrede da opstane-, kaže on.

Dodaje da ako podrška izostane pre svega male agencije - subagenti koji prodaju aranžmane neće moći da prežive, a tu radi oko 2,5 hiljada ljudi.

-Veće agencije sigurno neće propasti sve. Bez obzira na insinuacije ali da nije zamenskih vaučera sve agencije bi do danas propale. A i putnici teško da bi naplatili tako veliki iznos ođednom od osiguranja-, kaže on i dodaje da sa zamenskim putovanjima, čak i da neko propadne, biće daleko manje šteta nego da ih nije bilo.

Seničić kaže da nijedna od osam agencija koje su podnele zahtev za ispis iz registra nisu članice JUTE.

-Prema mojim saznanjima jedna agencija iz Niša koja nije iz JUTE do sada je proglasila bankrot, jer je vlasnik umro od COVID-a. To su osiguravači sada preuzeli da vide okolnosti u kojima je ta agencija u bankrotu-, rekao je on

Dodao je da trenutno samo dve letnje prekogranične destinacije rade uslovno rečeno normalno.

-Samo Egipat i Turska, iako je i tu ostvarenje oko 30 posto od planiranog. U ukupnom broju planiranih putnika to je između 5 i 5,5 posto plana-, zaključio je on.

Izvor: novosti.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiPrirodni gas od danas skuplji za 9% - cena iznosi 35,11 dinara po kubnom metru Na vrh strane