Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


USLOV za ulazak u Francusku 120 EVRA DNEVNO

24. septembar 2018. 10:26:42 Pročitano 2159 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sve članice EU imaju propisan minimalan iznos novca neophodan za boravak u njihovoj državi, pa tako i mogućnost da kontrolišu putnike i ne dozvole im ulazak u zemlju.

Slučaj Ljiljane Moharić, srpske državljanke, koja je pre nekoliko dana sa svojom devetomesečnom bebom deportovana iz Belgije u Podgoricu jer kod sebe nije imala dovoljno novca za boravak u EU izazvao je veliku pažnju u javnosti. Otvorena su mnoga pitanja – da li za zemlje koje nisu članice važe neka nova pravila ili je Evropa počela striktnije da sprovodi propise koji su davno ustanovljeni zbog migrantske krize i strože kontrole granica, piše Politika.

Diskreciono pravo graničara

Iako većina građana nije imala ovakvo iskustvo, istraživanje „Potrošača” pokazuje da tako nešto praktično može da se dogodi svakome ko putuje u države EU. Svaki granični policajac, kako se navodi u dokumentu EK, koja reguliše ovu oblast, ima diskreciono pravo da zabrani ulazak u zemlju iz ovog razloga. Ali od kada su azilanti u talasima krenuli u Evropu pojedine zemlje su izgleda pooštrile kontrole. Sve članice imaju svoja pravila i propisan minimalan iznos novca neophodan za boravak u njihovoj državi. Tako je, na primer, za ulazak u Francusku neophodno 120 evra, i to dnevno, piše Politika.

Za Hrvatsku 70, a Mađarsku 30 evra

Rumuni su izgleda najstroži jer ne prihvataju izvod banke ni kreditne kartice već isključivo gotovinu. Tako je jedan putnik vraćen s granice jer je imao 450 evra, a bilo je potrebno minumum 500, odnosno 50 evra dnevno. Za Hrvatsku je potrebno obezbediti 70 evra po danu, a za Mađarsku 30 evra. Slična pravila važe i za Grčku, pa je dnevno potrebno 50 evra, ali za petodnevni boravak 300 evra. Ako su turisti maloletni iznos je prepolovljen. Za većinu zemalja EU prosečan iznos je oko 50 evra. Tu odstupa jedino Francuska za koju su iznosi drastično veći. U Italiji se iznos smanjuje što je boravak duži, pa za pet dana treba poneti 280 evra. I za Nemačku je dnevno 45 evra minimalni iznos.

Izvor: Blic.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane