Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


STIŽU ODŠTETE ZBOG VRTIĆA Roditeljima isplaćeno 200 miliona dinara zbog preplaćenih obdaništa, ali to je samo DELIĆ REŠENIH SPOROVA

08. februar 2018. 10:26:01 Pročitano 2340 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Više od 200 miliona dinara isplaćeno je roditeljima 2017. godine po presudama zbog preplaćene cene boravka dece u vrtićima, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Prethodne dve godine podneto je oko 15.000 tužbi roditelja koji su od 2010. do 2014. godine plaćali vrtić skuplje nego što je zakonom propisano. Prema podacima nadležnih, okončano je 5.500 prvostepenih postupaka, a doneto tek 1.500 konačnih presuda. Uglavnom su u pitanju sporovi male vrednosti, koji su u nadležnosti viših sudova, dok su sporovi roditelja sa više dece, odnosno oni gde iznosi premašuju 3.000 evra, u nadležnosti Apelacionog suda.

- Sudska praksa sva četiri apelaciona suda je u vezi sa ovim sporovima ujednačena, a takva praksa je potvrđena i od Vrhovnog kasacionog suda i svi te sporove sude kao sporove o naknadi štete kod kojih je rok zastarelosti tri godine od dana podnošenja tužbe. Takođe, apelacioni sudovi su jedinstveni u stavu da svojstvo tuženih u ovim parnicama mogu imati grad Beograd i vrtići kao solidarni dužnici - objasnili su ranije u Apelacionom sudu.

Sume koje bi beogradskim roditeljima mogle da budu isplaćene razlikuju se u zavisnosti od slučaja.

Kako je ranije objašnjeno u Apelacionom sudu, roditelji imaju mogućnost da se sa pravnosnažnim presudama obrate tuženoj strani radi naplate štete, a i tužena strana ima mogućnost da sama izvrši dobrovoljnu isplatu u roku od 15 dana od dana prijema presude.

Ukoliko se dosuđen iznos ne isplati dobrovoljno, roditelji imaju mogućnost da pokrenu izvršne postupke protiv tužene strane.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiSrećan Uskrs! Na vrh strane