Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


8 stvari koje odmah morate da prestanete da radite telefonu ako ne želite da ga upropastite

07. septembar 2015. 08:11:27 Pročitano 2851 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Smartfon je verovatno vaša mala beba. Nažalost, prema njemu se sigurno ne odnosite onako kako bi trebalo i radite neku od ovih 8 stvari, ili sve.

1. Nikada ga ne gasite

Telefon bi trebalo da gasite barem jednom nedeljno jer će u suprotnom vaša baterija umreti brže nego što bi trebalo.

2. Sve vreme su upaljeni WiFi i Bluetooth

Kada su obe ove funkcije upaljene, a telefon ih ne koristi, samo bespotrebno trošite energiju. Najbolje bi bio držati ih ugašene i paliti samo kada su vam potrebne.

3. Koristite telefon po ekstremnom vremenu

Vaš telefon ne bi trebalo da bude izložen vrelim, ili super hladnim temperaturama jer bi to moglo da isprazni bateriju ako je izuzetno hladno ili dovede do gašenja uređaja ako je isuviše toplo.

4. Punite ga celu noć

Svima nam je zgodno da telefon celu noć ostavimo da se puno, ali to nije dobra ideja jer na duže staze to može da ošteti bateriju i dovede do njenog bržeg pražnjenja. Najbolje bi bilo da telefon prestanete da punite pre nego što se baterija napuni do 100 odsto kapaciteta. Takođe, ne bi trebalo da čekate da se skroz isprazni pre nego što telefon povežete sa punjačem.

5. Praznite bateriju do samog kraja i punite je do samog vrha

Litijum jonske baterije koje se nalaze u većini telefona najbolje funkcionišu kada im je kapacitet između 50 i 80 odsto. Potpuno pražnjenje baterije može da dovede do „stanja duboke ispražnjenosti“ u kom litijum jonska baterija nije u stanju da održava napon. Stručnjaci savetuju da se prema bateriji odnosite kao prema obrocima koje imate tokom dana.

6. Koristite punjač drugog proizvođača

Originalni punjači jesu skuplji, ali su vredni investicije. Neadekvatni punjači mogu oštetiti uređaj ili izazvati požar.

7. Ne čistite ga

WC šolje sadrže manje bacila od vašeg telefona, tako da bi defintivno trebalo da ga čistite. Posebnu pažnju obratite na portove na uređaju, kao i na zvučnik i mikrofon jer tu može da se nakupi dosta prljavštine od nošenja telefona po džepovima. Koristite čačkalicu ili malu iglu kako bi izbacili prljavštinu sa svih nepoželjnih mesta.

8. Isključite praćenje lokacije na aplikacijama

Pojedinim aplikacijama, kao što su mape, potrebno je da znaju vašu lokaciju kako bi radile kako treba, dok druge mogu bez ikakvih problema da funkcionišu i bez ovog servisa. Idite na Settings > Privacy > Location Services kako bi deaktivirali ovu opciju, ili je samo isključite za određene aplikacije.

Izvor: 24sata.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiŠta je HACCP standard? Na vrh strane