Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Šta je potrebno da proverite kada kupujete vodu u plastičnim flašama.

27. avgust 2015. 15:01:41 Pročitano 3502 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Šta znate o tome kako je pravilno kupovati flaširanu vodu? Najverovatnije ste čuli  za savet da samo obratite pažnju na dno flaše, da ono bude u redu. Ali, to nije dovoljno da zaštitite svoje zdravlje.

Plastične flaše na svojim etiketama uvek imaju informaciju od koje vrste plastike su napravljene. Ova informacija je veoma bitna. Jer  plastika oslobađa u sadržaj flaše hemikalije različitog stepena opasnosti.

 

 

 

 

Bilo koja flaša na svojoj etiketi ima jedan od ovih simbola:

PET ili PETE

To su flaše za jednokratnu upotrebu. One mogu oslobađati u tečnost teške metale i supstance, koji utiču na hormonsku ravnotežu čoveka. PET – najčešće korišćeni tip plastike u svetu. Bitno je pamtiti da je on namenjen samo za JEDNOKRATNU upotrebu. Ako takvu flašu koristite za dalje sipanje vode, spremite se za to da u vaš organizam mogu dospeti neki alkalni elementi, i velika količina bakterija, koju PET-e prosto obožavaju.

HDP ili HDPE

Ovo je veoma dobra plastika, koja ne emituje, praktički, nikakve štetne supstance. Stručnjaci preporučuju, po mogućnosti, kupovinu vode u takvoj ambalaži. I bezbedno, i ekološki prihvatljivo: jer se sva ova plastika prerađuje. Ovaj tip plastike najčešće se koristi za čuvanje mleka, igračaka, deterdženata, i u proizvodnji određene količine plastičnih kesa.

PVC ili V

Stvari od ovog materijala oslobađaju minimum dve opasne hemikalije. Obe imaju negativni uticaj na hormonalnu ravnotežu. To je meka fleksibilna plastika, koja se koristi za čuvanje biljnog ulja. Od nje se, takođe, prave blister pakovanja za veliku količinu robe široke potrošnje. Od nje se prave plastične cevi i delovi sanitarija. PVC je relativno imun na direktnu sunčevu svetlost i vremenske prilike, zato se, često, iz nje izrađuju prozorski ramovi i creva za zalivanje. Ali, ipak stručnjaci preporučuju uzdržavanje od njene kupovine, ako se može pronaći alternativa.

LDPE

Ova plastika se koristi za proizvodnju flaša i plastičnih kesa. Ne oslobađa hemijske supstance u vodu, koju čuva u sebi. Ali bezbedna je samo, kao ambalaža za vodu. Kese od ovog materijala u prodavnicama i supermarketima je bolje ne kupovati: možete pojesti, ne samo ono što ste kupili, nego i neke veoma, veoma opasne hemikalije za vaše srce.

PP

Ova plastika je bele ili prozirne boje. Koristi se kao pakovanje za jogurte ili sirupe. Polipropilen je vredan kao termoizolacija. Kada se zagreva, ne topi se. Relativno je bezbedan.

PS

Često se koristi u proizvodnje plastičnih čaša za jednokratnu upotrebu, i kao ambalaža za pakovanje brze hrane. Ali, pri zagrevanju, oslobađa opasne hemijske supstance. Polistiren – jeftina, laka i poprilično izdržljiva vrsta plastike, koja nije pogodna za duže čuvanje toplih namirnica i pića.

PC ili plastika bez posebnih obeležja

Ovo je najopasniji tip plastike. Koristi se kod proizvodnje flaša za vodu, i ambalaže za hranu. Kategorički se ne preporučuje čuvanje hrane i vode u posudama napravljenim od polikarbonata: oslobađa bisfenol A – poznatu supstancu koja uništava vaš endokrini sistem. Potiskuje  proivodnju estrogen hormona

I još nešto: pre nego što kupite bilo šta, u BILO KOJOJ plastičnoj ambalaži, dobro razmislite. Ipak je staklo najsigurnije.

Izvor: uspesnazena.com

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiŠta je potrebno da proverite kada kupujete vodu u plastičnim flašama. Na vrh strane