Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Sednica Radne grupe Nacionalnog Konventa o EU

13. novembar 2017. 10:44:32 Pročitano 3439 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dana 9. oktobara 2017.  u prostorijama Centra za evropske politike (CEP) održana je sednica Radne grupe Nacionalnog Konventa o EU (NKEU) za Poglavlje 28 (Zaštita potrošača i zdravlja), kojom rukovodi CEP. Sednici su, pored predstavnika organizacija članica Radne grupe, prisustvovali i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i predstavnici Ministarstva zdravlja.

Sednicu je otvorio Dušan Protić, programski menadžer CEP-a i koordinator Radne grupe, a zatim se prisutnima obratio Nebojša Lazarević ,član Užeg pregovaračkog tima zadužen za poglavlja 1, 3 i 28, koji je prisutne informisao o trenutnom stanju, planiranim aktivnostima i procesu koji predstoji otvaranju poglavlja.

Članovi Radne grupe su kao najveće probleme u oblasti zaštite potrošača i zdravlja prepoznali nefunkcionalnost Nacionalnog registra potrošačkih prigovora, koji, iako učinjen dostupnim pre nekoliko godina, i dalje ne može da odgovori na potrebe i zahteve korisnika.

Sednica je završena zaključkom da je potrebno u nadležnim ministarstvima otvoriti više prostora za primedbe i zapažanja predstavnika organizacija civilnog društva, te da će Radna grupa nastaviti da radi na predlozima za rešenja za sve probleme o kojima se razgovoralo na ovom sastanku.

Sastanku je u ime CEPSa prisustvovala i aktivno učestvovala, pravni savetnik Maja Anokić. 

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaAkcija "Najbolje iz Srbije": Za omiljene brendove glasalo 4.000 potrošača Na vrh strane