Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Edukacija trgovaca u Valjevu

08. decembar 2013. 18:52:32 Pročitano 3911 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dana 26.novembra 2013. godine u Regionalnoj privrednoj komori Valjeva održan je Seminar o edukaciji trgovaca upoznavajući ih sa Zakonom o zaštiti potrošača Republike Srbije i zakonodavstvom EU.

Seminar je imao za cilj da informiše i edukuje trgovce o osnovnim pravima i obavezama datim aktuelnim Zakonom o zaštiti potrošača, kao i da ukaže na važnost implementacije evropskog zakonodavstva u nacionalno.Seminar su vodili ekspert za evropsko zakonodavstvo Grazyna Rokicka, pravni savetnik za evropsko potrošačko pravo Andrea Filippo Gagliardi i pravni savetnik Centra potrošača Srbije Ana Begenišić.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Medije

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaUključi se - kakvo civilno društvo želiš?! Na vrh strane