Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Javna debata o zaštiti potrošača u Aleksincu.

04. mart 2013. 15:35:55 Pročitano 2748 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Javna debata o zaštiti potrošača

Centar potrošača Srbije (CEPS) u partnerstvu sa organizacijama Western Balkans Socio-Economic Center (WB–SEC) i Društvom za razvoj kreativnosti  organizovao je javnu debatu u Aleksincu na temu zaštite potrošača. Zaštita potrošača u Aleksincu i okolini je potpuna nepoznanica i bilo je neophodno pokrenuti ovo pitanje, prodiskutovati sa građanima i predstaviti im značaj zaštite potrošača i mehanizme u perspektivi. 

Centralna mesta o kojima se govorilo na debati jeste pravo potrošača uopšte, informisanost građana o svojim pravima, opštem okviru zaštite potrošača i iskustvima građana sa trgovcima u ostvarivanju svojih prava. Pored osnovnih problema u oblasti zaštite potrošača u Srbiji, tokom debate, građani su upoznati  sa osnovnim načelima zaštite potrošača u Srbiji i ulogom nadležnog Ministarstva, tržišne inspekcije, nevladinih organizacija kao osnovnim institucionalnim nosiocima zaštite potrošača u Srbiji. Takođe razgovaralo se o propustima u ovom sistemu i alternativnim rešenjima njihovog prevazilaženja.

U koliko želite da se više informišete o zaštiti potrošača i procesu osnivanja potrošačke organizacije u Aleksincu koji će biti pokrenut u narednim mesecima, možete poslati mejl na : Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaJavna debata o zaštiti potrošača u Aleksincu. Na vrh strane