Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Digitalizacija javne uprave - klik umesto papira?

24. septembar 2019. 14:15:14 Pročitano 457 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U petak, dana 20.09.2019. godine održan je forum pod naslovom: "Digitalizacija javne uprave - klik umesto papira?"

Iako je Srbija u oblasti digitalne ekonomije i društva slabije rangirana od proseka zemalja EU, poslednjih godina ostvaren je napredak u uvođenju e- uprave u Srbiji. 

Više digitalnih servisa za koje su interesovanje pokazale i zemlje u regionu, uspešno funkcioniše, a najavljuju se i novi. Teme ovog foruma obuhvatile su sledeće: šta je do sada urađeno u regulaciji ove oblasti, šta koči dalji razvoj digitalizacija javne uprave, posebno na lokalu, kako građani reaguju na e-usluge, a kako zaposleni u javnoj upravi.

Navedenom forumu ispred Centra potrošača Srbije, prisustvovale su Jelena Vukašinov i Maja Anokić.

Registracija

E - Mail vesti

 CEPS ANKETA

Kupili ste proizvod putem interneta. Da li možete odustati od ugovora - vratiti robu bez objašnjenja u roku od 14 dana?

Da - 71.1%
Ne - 9.8%
Ne znam - 19.1%

Ukupno glasova: 592
Anketa je istekla
Osveži rezultat

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaCEPS Na vrh strane