Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Analitičari: EU politikom uslovljavanja nenamerno pravi jake lidere u regionu

04. jun 2019. 14:08:16 Pročitano 2779 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na skupu koji je održan 03. Juna 2019. godine u prostorijama  EU info centra u Beogradu pod nazivom„Politika uslovljavanja EU prema Zapadnom Balkanu – Podrška demokratiji i vladavini prava “ istraživačica sa Švajcarskog federalnog instituta za tehnologiju (ETH) u Cirihu Nataša Vunš rekla je da politika uslovljavanja samo pojačava efekat „zarobljene države“ što je pak ključna prepreka za dalji demokratski proces Zapadnog Balkana.

Pune prostorije EU info centar nisu mogle da prime sve zainteresovane za ovu temu.U panel diskusiji  razgovaralo se  sa Natašom Vunš, autorkom papira koji zagovara ovu tezu, Milanom Antonijevicem, Izvršnim direktorom Fonda za otvoreno društvo, Natašom Dragojlović,  koordinatorkom Nacionalni konvent o EU i Srđanom Majstorović, predsenikom UO Centra za evropske politike-CEP. Moderirala je: Sena Marić. 

Ispred Centra potrošača Srbije pomenutom događaju prisustvovala je predsednika CEPS-a, Vera Vida. 
Koordinatirka Nacionalnog konventa o EU (NKEU) Nataša Dragojlović istakla je da se, od EU Strategije proširenja na Zapadni Balkana do 2025, vrlo malo razgovaralo o tome koliko su za to spremni s jedne strane EU a s druge kandidati.

 

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaAnalitičari: EU politikom uslovljavanja nenamerno pravi jake lidere u regionu Na vrh strane