Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Rekordan broj učesnika na takmičenju učenika osnovnih i srednjih škola u Senti

08. april 2019. 10:30:27 Pročitano 2873 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

5. aprila 2019. godine u Senti sedmi put za redom održano je  takmičenje iz oblasti zaštite prava potrošača za učenike osnovnih i srednjih škola u organizaciji Centra za zaštitu potrošača Senta i Ekonomsko trgovačke škole.  Prvi put ove godine, na takmičenju su učestvovali i učenici iz Mađarske  kao i  učenici petih i šestih razreda osnovnih škola.

 

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovao je 71 učenik, sa ukupno 37 timova. Najviše tema se odnosilo na  hranu,  šta konzumiramo i kako hrana utiče na zdravlje potrošača, reklame i oglašavanje, internet trgovinu  i njene zamke.

Predsednik Centra za zaštitu potrošača Senta, Molnar Čikos Jozsef, otvorio je takmičenje i pozdravio učesnike i goste. 

Gosti iz Srbije bili su predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Slađana Petrović,  načelnik  Odeljenja za zaštitu potrošač, Ivana Prijević,  pravni savetnik i Vera Vida predsednica Centra potrošača Srbije u čijem sastavu se nalazi i Centar za zaštitu potrošača Senta.  Gosti iz Mađarske bili su Šandor Petrik, šef Odjela za zaštitu potrošača u Uredu vlade Čongrad, član Nacionalnog veća Mađarske, Bela Muhi i  voditelj GENIUS Talenta . 

Nakon završetka tekmičenja učesnike je pozdravio Kornel Toth, direktor Ekonomsko trgovačke škole i zajedno sa članovima komisije  uručili nagrade i priznanja  za učešće na takmičenju.

Takođe, Vujičić Sava je rekao i da će se timovi Sentesi i Mako izvan Zentai trke takmičiti na ovogodišnjem GENIUS-u, au narednom periodu će i Zentini učenici moći da učestvuju na mađarskim takmičenjima.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaRekordan broj učesnika na takmičenju učenika osnovnih i srednjih škola u Senti Na vrh strane