Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Ka boljoj Evropi za građane i građanke

25. maj 2018. 10:45:42 Pročitano 2831 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije organizovala je konferenciju "Ka boljoj Evropi za građane i građanke" u četvrtak, 24. maja, u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Cilj konferencije bio je da se obeleži uspešno učešće Srbije u programu Evropske unije "Evropa za građane i građanke" i promovišu postignuti rezultati i odobreni projekti u proteklih pet godina, kao i da se otvori diskusija o značaju građanske participacije u procesu dostizanja evropskih vrednosti. 

 


Na konferenciji su , između ostalih, govorili:

  •  Žarko Stepanović, v.d. direktora Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom
  •  Dušica Stojković, Odbor za evropske integracije Narodne skupštine
  •  Nikolas Bizel, šef I sektora operacija, Delegacija EU u Srbiji
  •  Đorđe Staničić, generalni sekretar, Stalna konferencija gradova i opština

Program "Evropa za građane i građanke" za cilj ima promovisanje zajedničke evropske istorije i podsticanje osećaja odgovornosti za način na koji će se Evropa razvijati. Kroz ovaj program podstiče se učešće građana i građanki u svim vidovima života Evropske unije, kao i u izgradnji još povezanije Evrope.

Ispred Centra potrošača Srbije, konferenciji je prisustvovala pravni saavetnik, Maja Anokić.

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaKa boljoj Evropi za građane i građanke Na vrh strane