Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Drugi sastanak Dijaloga o politici reforme upravljanja javnim finansijama

09. maj 2018. 12:26:11 Pročitano 2785 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dana 27. aprila 2018. U hotelu Zira, održan je “Drugi sastanak Dijaloga o politici reforme upravljanja javnim finansijama” (PFM Policy Dialogue”).

Ministar finansija dr Dušan Vujović, ovom prilikom je izjavio da je metodologija primene ovog Programa značajno unapređena u odnosu na prošlu goddinu I da u potpunosti prati sve ključne makroekonomske elemente kako u pogledu projektovane dinamike privrednog rasta tako I u domenu raspoloživih finansijskih I drugih resursa. Sastanak je organizovalo Ministarstvo finansija, uz podršku Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u okviru projekta Nemačko-srpske razvojne saradnje "Reforma javnih finansija - finansiranje Agende 2030". 
Sastanak je bio posvećen razmatranju napretka koji je Republika Srbija ostvarila u oblasti reforme upravljanja javnim finansijama, započetih usvajanjem Programa reforme upravljanja javnim finansijama 2016-2020. godine. Napredak je predstavljen kroz prezentaciju Nacrta izveštaja o realizaciji pomenutog Programa koji obuhvata vremenski period od decembra 2015. do decembra 2017. godine. Današnjem sastanku prisustvovali su članovi Radne grupe za pripremu i praćenje sprovođenja Programa, predstavnici Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, kao i predstavnici donatorske zajednice i međunarodnih finansijskih institucija. 
Navedenom skupu ispred Centra potrošača Srbije, prisustvovala je pravni savetnik, Jelena Vukašinov.

 

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaU Privrednoj Komori Beograda održan je okrugli sto na temu "Nadzor u oblasti zaštite potrosača" Na vrh strane