Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Šta je sve poskupelo od 1. oktobra, a šta će tek poskupeti

06. oktobar 2017. 08:56:02 Pročitano 2334 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Povećanje cene struje uticaće više na domaćinstva, nego na kompanije, a gledajući kretanje cena na tržištu, sasvim izvesno je da će nam u budućnosti najviše novca biti potebno za hranu i prehrambene proizvode.

Ekonomisti upućuju da u narednom periodu možemo očekivati porast cena mesa, mleka i mlečnih proizvoda.

Primetno je da su cene mesnih proizvoda već porasle, a prema najavama ekonomista, jačaće sve do kraja godine.

Cena svinjskog mesa menjala se iz nedelje u nedelju za po 10-20 dinara, pa tako kilogram buta sada u malim mesarama u Srbiji košta i do 570 dinara, ali ni to neće biti kraj, pa tako do zime kilogram buta može kupce stajati i do 700 dinara po kilogramu. Tako nam sada u mesari, za 200 grama spremljenih pilećih ražnjića treba 260 dinara, dok je ranije cena za isti proizvod iznosila 170 dinara.

Profesor Drago Cvijanović sa Instituta za ekonomska istraživanja navodi da će svaki rast cena inputa uticati na rast cena autputa, ali smatra da poskupljenje struje od 2 posto, može imati uticaja samo na domaćinstva:

- Sigurno da svako povećanje cena inputa može da utiče na rast cena autputa. Pitanje je da li će kompanije i institucije iskoristiti te cene, da  poboljšaju svoju komparativnu prednost. Mislim da firme, koliko god rasla cena struje,  neće to koristiti da povećaju cene proizvoda, jer nije u pitanju drastično poskupljenje. Ovo poskupljenje od dva odsto, će se odnositi na domaćinstva. Mislim da, što se tiče povećanja cena, da će cene mesa i mleka sigurno rasti - navodi Cvijanović.

Pored mesa i mlečnih proizvoda, najavljeno je i poskupljenje ulja za 15 posto, pa bi tako njihova cena sa dosadašnjih 135 mogla da dostigne i 160 dinara. Zbog velikih suša i dosta sunca, suncokret je ove godine dosta kvalitetan, te se očekuje porast cena i do 20 odsto. Uljari čekaju formiranje cena na svetskom tržištu, da bi formirali otkupne cene.

Sušni period, koji je odgovarao suncokretu, nepovoljno je uticao na kupus, čija je cena sa prošlogodišnjih 30 dinara, skočila na 90, pa su ovih dana kupci na pijacama ostali kratkih rukava, kada su shvatili da im za "kiseljenje kupusa" pred zimu, treba tri puta više novca nego ranije. Zbog smanjenog roda, za 100 kg kupusa ove godine vam treba 5.000 dinara, umesto 2.000.

Suša nije uticala samo na smanjen rod kupusa, već i oraha, čiji rod je uništen za 80 odsto zbog visokih temperatura. Cene oraha na pijacama do sada su bile od 500-1.000 dinara, dok je sada cena na svim beogradskim pijacama od 800-1.300 dinara.

PORASLA CENA PŠENICE NA SVETSKOJ BERZI

Iako su cene pšenice na svetskoj berzi znatno porasle, pa tako tona ovog proizvoda ove godine košta 170 evra, za sada nema najava da će u Srbiji cena brašna skočiti, a samim tim i pekarskih proizvoda.

U Republici Srpskoj, sa druge strane, najavljuju da će do kraja godine cene brašna skočiti i do 30 posto, a da li će srpski pekari takođe odlučiti da podignu cene proizvoda, ostaje da vidimo.

Goran Papović, predsednik NOPS-a  rekao je da je svako poskupljenje nerealno i da je u pitanju čista špekulacija koju će država morati da reši:

- Što se tiče poskupljenja struje, nadam se da trgovci neće koristiti to povećanje inputa, jer je dinar znatno ojačao u odnosu na evro, a do sniženja nije došlo. Nema nikakvih osnova za poskupljenje, ako bilo šta poskupi, u pitanju je klasična špekulacija, jer ne možete pad prometa nadoknaditi povećanjem cena. Cene su dosta nerealne i treba da idu dole, nikako gore. U pitanju je spinovanje, uticanje na potrošače, "ajde kupujte, poskupeće". Mislim da bi Ministartsvo trgovine trebalo da utiče na to da se cene obore i budu još niže, nego što jesu - zaključuje Papović.

Izvor: Telegraf.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiJesen donosi nova poskupljenja Na vrh strane