Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


DRŽAVNI POSAO VIŠE NIJE SRPSKI SAN

18. maj 2016. 07:38:07 Pročitano 2663 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Državna služba više nije najpoželjniji posao u Srbiji već je to, kako je pokazala anketa koju je sproveo sajt PosloviInfostud, zaposlenje u stranim kompanijama.

Od 10.000 učesnika u anketi, čak 40 odsto je navelo da bi najradije radilo u stranoj firmi, dok je nameštenje u državnoj službi želja svakog četvrtog. Nešto manje atraktivne za zaposlenje su domaće privatne firme za koje je zainteresovano oko 17 odsto ispitanika.

Ovi podaci se značajno razlikuju od onih dobijenih u sličnom istraživanju 2012. kada se većina učesnika opredelila za rad u državnim kompanijama (skoro dve petine), a svega 27 odsto je biralo privatnu kompaniju sa pretežno stranim kapitalom. Takođe, poraslo je poverenje u domaće privatne kompanije u kojima je pre četiri godine želelo da radi svega 4,8 odsto anketiranih.

Novi trend vrednovanja poslodavca za predsednika UGS “Nezavisnost” Branislava Čanka nije neočekivan.

- Normalno je da se građani više opredeljuju za privatne firme u stranom vlasništvu, pre svega zbog učestalog spominjanja otpuštanja u javnom sektoru. S druge strane, računaju i da će u firmama koje dolaze iz država s uređenim sistemima vladati uređeni sistem, u kojem će poslodavac poštovati zakone. Tu pre svega mislim na evropske investitore - kaže Čanak.

Za sociologa Srećka Mihailovića, međutim, ovi podaci deluju nerealno.

- Pogotovo ako znamo da uslovi rada kod stranaca i kod privatnika nisu idealni. Često se javlja problem korišćenja odmora, slobodnih dana, prekovremeni rad koji se ne plaća... Državna služba s druge strane nudi sve to, pa čak u nekim slučajevima i veću platu nego kod privatnika. Zato mislim da podatke treba uzeti s rezervom jer se istraživanje radi samo na sajtu - objašnjava on.

Žene očekuju manje plate

Prema podacima sajta PosloviInfostud, najveća očekivanja kada je reč o zaradi imaju mladi do 18 godina. Za njih je plata od 155.000 dinara idealna, dok su očekivanja anketiranih od 31 do 40 godina skromnija. Njih bi zadovoljila zarada od 75.000 do 79.000 dinara. Zanimljivo je da žene, iako imaju viši nivo obrazovanja, očekuju manje plate od muškaraca.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOva majica se u Španiji PRE 5 GODINA prodavala za 10 evra, a u Srbiji je DANAS 4 puta skuplja Na vrh strane