Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


RTS i EPS još ne znaju kako će naplaćivati pretplatu

23. decembar 2015. 08:02:04 Pročitano 2548 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Uprkos tome što bi od 1. januara taksa za javni servis trebalo da počne da se plaća preko računa za struju, metodologija po kojoj će se to raditi još uvek nije poznata jer o tome tek treba da se dogovore EPS i RTS.

Kako je predviđeno da se taksa za RTS plati do 15. u mesecu, a račun za struju može da se plati do 25. u mesecu, na pitanje da li to znači da će građani uvek imati kamatu na kašnjenje, Zoran Popović, predsednik UO RTS, kaže:

- Ne znam za to, nije mi jasno. Ali siguran sam da korisnici neće biti oštećeni. Ono što ste potrošili u januaru, platićete u februaru.

Kako je “Blic” već pisao, ko ne bude plaćao taksu rizikuje da mu isključe električnu energiju.

- Račun je objedinjen. Dakle, ako je 2.650 dinara, 150 je taksa za javni servis, a 2.500 struja, ako ne platite deo računa to se vodi kao dug prema EPS - dodaje Popović.

U Elektroprivredi Srbije, međutim, ove navode ne mogu da potvrde, kao ni to da li će zbog duga za RTS biti isečena struja.

- Mnoga pitanja tek treba da budu uređena podzakonskim aktima i ugovorom sa RTS - kažu u EPS.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDeru nas: Marže kod nas najveće u Evropi, i do 150 odsto! Na vrh strane