Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Otvorena nacionalna laboratorija za kontrolu hrane

10. mart 2015. 16:35:00 Pročitano 2483 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U BEOGRADU je u ponedeljak počela sa radom Direkcija za nacionalnu referentnu laboratoriju, kojom bi Srbija trebalo da dobije zaokružen sistem kontrole zdravstvene bezbednosti hrane. Evropska unija je u tu laboratoriju od 2004. uložila osam miliona evra za izgradnju i adaptaciju prostorija, opremanje i obuku zaposlenih, kazala je na otvaranju Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine.

U okviru Direkcije najpre je počela da radi Nacionalna fitosanitarna laboratorija. Reč je o laboratoriji za ispitivanje semena, bilja i sadnog materijala u okviru Direkcije Nacionalne referentne laboratorije DNRL, na čije je otvaranje Srbija čekala više od 10 godina.

- Srbija je bila jedina u regionu koja nije imala nacionalnu referentnu laboratoriju, a sada je imamo, i to najbolje opremljenu - istakla je Snežana Bogosavljević Bošković. - Samo u opremu EU je donirala 1,45 miliona evra. Do kraja 2015. očekuje se puštanje u rad i laboratorije za ispitivanje kvaliteta sirovog mleka, dok se nešto kasnije očekuje i kompletno opremanje laboratorije za fizičko-hemijska ispitivanja hrane i hrane za životinje.

Ministarka poljoprivrede kaže da će otvaranjem tih laboratorija biti obezbeđen jedinstven, nezavisan i bezbednosno pouzdan sistem kontrole hrane.

Majkl Devenport, šef Delegacje EU u Srbiji, smatra da će otvaranjem prve u nizu laboratorija u tom kompleksu predstavljati neophodan element u lancu bezbednosti hrane u skladu sa međunarodnim standardima.

- Laboratorija će biti garant bezbednosti izvoza hrane iz Srbije, pogotovo na tržište EU, kao najveće tržište na koje Srbija izvozi svoje prehrambene proizvode - naglasio je Devenport. - Srpski agrar uspeo je da poveća izvoz u EU od 2009. do sada za 125 odsto. Uloga Direkcije je i da pomogne državnoj administraciji u primeni jednakih standarda i metoda u kontroli ispravnosti namirnica i da efikasnije štiti zdravlje potrošača.

Prema rečima direktora Direkcije Slavoljuba Stojanovića, u novoj fitosanitarnoj laboratoriji ispitivaće se mikroorganizmi koji napadaju biljne useve.

- Sledeći korak je opremanje laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka, kao i osnivanje laboratorije za fizičko-hemijska ispitivanja, gde će se ispitivati prisustvo sredstava za zaštitu bilja i drugih stvari, poput teških metala u hrani - izjavio je Stojanović.

USKLAĐIVANJE STANDARDA

Ministarka za EU integracije Jadranka Joksimović rekla je da je osnivanjem nacionalne referentne laboratorije rešen jedan od dva ključna problema na putu usklađivanja Srbije sa standardima EU u oblasti bezbednosti hrane.

- Ovo je pravi primer primene standarda EU u Srbiji - rekla je Joksimović i izrazila očekivanje da će to pomoći u pozitivnoj oceni nacrta izveštaja IZ poglavlja 12 o sigurnosti hrane.

ZAŠTO SE KASNILO

NA pitanje zbog čega je uspostavljanje Nacionalne referentne laboratorije trajalo godinama, mada je EU obezbedila sredstva, u resornom ministarstvu kažu da je "postojao problem kadrova". 

- Obezbedili smo sredstva u budžetu za nabavku opreme u narednim mesecima i taj segment nacionalne laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka biće spreman za rad - rekla je ministarka Bogosavljević Bošković.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiJabuku kupe za 15, a prodaju za 100 dinara Na vrh strane