Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


SAOPŠTENJE MINISTARSTVA TRGOVINE, TURIZMA I TELEKOMUNIKACIJA

21. februar 2015. 10:35:44 Pročitano 2420 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

APOS bezrazložno uznemirava javnost neproverenim informacijama. Sva oprema za bebe, prema podacima Sanitarne inspekije, na tržištu je kontrolisana i bezbedna, rekla je danas pomoćnica ministra trgovine Vesna Novaković i istakla da na listi nebezbednih proizvoda u Srbiji nema nijednog proizvoda iz te kategorije.

Prema informacijama Sanitarne inspekcije, jedine nadležne za kontrolu ispravnosti opreme za bebe, na našem tržištu nema proizvoda te vrste koji su opasni po zdravlje dece, rekla je Novaković, zadužena za zaštitu potrošača.

“Zbog toga su rezultati istraživanja koja je objavila Asocijacija potrošača Srbije (APOS) potpuno nerelevantni, pa kao takvi uznemiruju javnost jer su informacije koje su objavljene neproverene i neprecizne”, rekla je Novaković u saopštenju.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija apeluje na sve potrošačke organizacije da se ponašaju na odgovoran način, da tačno i pravovremeno informišu potrošače.

Ministarstvo apeluje na te asocijacije da se uzdrže od širenja neproverenih informacija koje uznemiravaju javnost.

Udruženja za zaštitu potrošača mogu da sprovode nezavisna ispitivanja i javno objavljuju dobijene rezultate, pod uslovom da prilikom objavljivanja navode tačne, precizne i jasne informacije kojima se obaveštava, a ne bezrazložno uzbunjuje javnost, podseća Novaković.

Sporni rezultati istraživanja koje su objavili gotovo svi mediji u Srbiji, kako je precizirala, ne daju najosnovnije podatke o nazivu proizvođača, niti o imenima, tipovima i modelima proizvoda.

To je, kako podseća, neophodan uslov za proveru podataka i preduzimanje zakonom propisanih mera – zabranu prometa, povlačenje, opoziv.

APOS je juče saopštio rezultate ispitivanja proizvoda za decu, prema kojima je prisustvo štetnih hemikalija koje predstavljaju direktan rizik po zdravlje dece, utvrđeno kod 16 od 68 testiranih proizvoda.

Objavljeno 20. februara 2015.

Izvor: mtt.gov.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDA LI STE SPREMNI? I u Srbiji danas "Crni petak" Na vrh strane