Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


OPREZ: Njive prepune otrova cink-fosfida!

10. decembar 2014. 16:14:47 Pročitano 3985 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zbog biblijske najezde glodara u Srbiji, Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je poljoprivrednicima upotrebu do sada zabranjenog otrova cink-fosfida.

Ovo hemijsko jedinjenje izuzetno je opasno i može da ugrozi bezbednost divljači, zaštićenih životinja, ali i ljudi, upozorava Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Oni ističu da cink-fosfid treba upotrebljavati sa velikim oprezom i na tačno propisan način.

- Veoma je otrovan čak i u vrlo malim dozama. Ne sme da ostane na površini da ne bi došao u kontakt sa ostalim životinjama. U tim slučajevima može da dođe do masovnog trovanja i pravih ekoloških katastrofa, kakva se i desila pre nekoliko nedelja u atarima Ruskog Sela, Novih Kozaraca i Srpske Crnje - poručili su u Društvu za zaštitu ptica.

Zbog toga u tom društvu strahuju da pogrešno prenete poruke mogu da ohrabre opasne i kažnjive aktivnosti na njivama, i pozivaju poljočuvare, lovce i fitosanitarne inspektore da u svakom od tih slučajeva brzo reaguju.

Predlažući alternativu otrovu, Društvo navodi da njegovi članovi aktivno rade kako da bi se ptice grabljivice i sove privukle na površine na kojima je nađen veliki broj rupa, jer upravo one najbolje mogu da suzbiju voluharice.

U Ministarstvu poljoprivrede juče nisu odgovorili na pitanja šta je moglo ranije da se uradi da ne dođe do najezde glodara i na koji način će Ministarstvo kontrolisati da li poljoprivrednici bezbedno koriste cink-fosfid.

Izvor: Kurir.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOPREZ: Njive prepune otrova cink-fosfida! Na vrh strane