Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


ŠTEDNJA: EU ukida jake usisivače i fenove

30. avgust 2014. 16:20:22 Pročitano 2960 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Evropska unija postavila je cilj da do 2030. godine smanji potrošnju električne energije do 30 odsto i u sklopu toga na tržištu od 1. septembra neće više biti jačih usisivača koje gotovo svaka prosečna porodica ima.

Srbija će do kraja godine odrediti rok do kada će ovaj propis zaživeti kod nas.

Osim usisivača, preporučuju da se moć još dvadeset električnih uređaja smanji za 30 odsto, a među njima su i fen i kosilica za travu.

Ministar Aleksandar Antić smiruje potrošače: 

- Povlačenje iz prodaje usisivača i sijalica sa užarenim vlaknom i sličnih neefikasnih aparata nismo obavezni da sprovodimo. Do kraja godine treba da usvojimo uredbu o eko-dizajnu u kojoj ćemo odrediti rokove za uvođenje ove i sličnih mera, vodeći računa o domaćim proizvođačima - objašnjava Antić.

U servisu “MB elektrik” uveravaju da ograničenje snage usisivača neće smanjiti njihovu usisnu moć.

- I sa snagom od 1.600 vati čistiće se isto kao do sada i za isto vreme. Razlika je jedino što su snažniji usisivači manji. Slabiji usisivači imaju kabastije motore sa dve turbine, ali i istu usisnu moć. Meni je pun servis jakih usisivača kojima brzo otkaže motor. Stari usisivači “Slobode” i “Iskre” do 1.100 vati i mogu da traju 30 godina, dok noviji snažniji aparati traju sedam ili osam godina - kaže Miloš Bojić, vlasnik servisa.

Evropska unija će od sledeće nedelje povući iz prodaje usisivače koji imaju veću snagu od 1.600 vati zbog uštede električne energije i zaštite životne sredine.

Problematični uređaji:

Kosilica: 900-1.800 W

Čajnik: 800-2.400 W

Usisivač: 1.000-2.000 W

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOVIH SEDAM LIJEKOVA POVLAČI SE IZ HRVATSKIH LJEKARNI! Farmaceuti manipulirali pokusima? Na vrh strane