Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Sprovedeno je globalno istraživanje o potrošačkom poverenju, pogledajte kako je prošla Srbija

23. jul 2014. 07:32:38 Pročitano 2808 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Potrošačko poverenje u Srbiji i zemljama regiona među najnižim je u svetu, u vreme kada poverenje na globalnom nivou raste, zahvaljujući izlasku vodećih ekonomija Severne Amerike i Evrope iz recesije, što je dovelo do porasta optimizma oko zapošljavanja širom sveta.

Indeks globalnog potrošačkog poverenja, kog izračunava medjunarodna istraživačka kompanija "Nilsen" (Nielsen), porastao je u drugom kvartalu jedan poen na 97 poena, nakon što je u prethodna tri meseca uvećan dva poena, zabeleživši najviši rezultat od prvog tromesečja 2007, prenosi Rojters.

Indeks je u Srbiji oslabio jedan poen na 51 poen, u Hrvatskoj porastao pet poena na 50 poena, u Sloveniji jedan poen na 49 poena.

U anketi u kojoj je učestvovalo više od 30.000 potrošača iz 60 zemalja, poverenje je najviše u Indiji (128 poena), zatim slede Indonezija (123 poena), Filipini (120 poena), Kina (11 poena) i Ujedinjeni Arapski Emirati (109 poena).

Najmanje optimistične zemlje su Portugalija (48 poena), zatim Slovenija, Hrvatska, Italija (51) i Srbija.

"Nilsenov" indeks potrošačkog poverenja meri mišljenje građana o lokalnim prilikama za zapošljavanje, ličnim finansijama i namerama za potrošnju. Nivo poverenja potrošača iznad 100 poena ukazuje na optimizam, a ispod 100 poena na pesimizam.

Po regionima, najveći rast od tri poena na 103 poena zabeležila je Severna Amerika, zatim sledi Evropa, gde je poverenje poraslo dva poena na 77 poena. Poverenje je ipak bilo najviše u azijsko-pacifičkom regionu, gde je mirovalo na 106 poena.

Potrošačko poverenje poraslo je četiri poena na 104 u SAD, tri poena na 90 u Britaniji i jedan poen na 60 u Francuskoj, dok je, sa druge strane, palo osam poena na 73 u Japanu i tri poena na 96 u Nemačkoj. U Kini je poverenje mirovalo na 111 poena.

Ukupno potrošačko poverenje poraslo je na 52 odsto ispitanih tržišta, u odnosu na 60 odsto iz prvog kvartala, navodi "Nilsen".

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane