Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Evo kakva je zaštita potrošača u Švedskoj

28. april 2014. 12:56:15 Pročitano 3558 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dragi potrošači, ako ste se pitali kakva je pravna zaštita potrošača u Skandinaviji, primer Švedske će vas, potpuno logično, prijatno iznenaditi.

CEPS je u istraživanju potrošačke politike i traženja dobrih trgovačkih i potrošačkih praksi došao i do švedskog pozitivnog primera. Švedska Agencija za zaštitu potrošača zajedno sa Ombudsmanom za potrošače, sa sedištem u Stokholmu , brine se da Šveđani budu potpuno zaštićeni na tržištu. Pored centralizovanih oragana, u sastavu svake lokalne zajednice postoje odeljenja za zaštitu potrošača sa pravnim savetnicima . Prateći EU standarde, Švedska je izglasala Akt o potrošačkoj kupovini u kojoj potrošači vrlo aktivno mogu da izaberu jednu od ponuđenih šest opcija: zahtev za popravku robe, zahtev za zamenu robe iste vrste, povraćaj novca, povraćaj novca u visini koja je potrebna za popravku na tom ili nekom drugom mestu, storniranje kupovine i povraćaj novca i zahtev za naknadu štete. Pored toga rok za reklamiranje robe je tri godine od dana kupoprodaje. Pored svega navedenog, mišljenja smo da je kultura komunikacije i kvalitet robe koja je zastupljena na skandinavskom tržištu potpuno dovoljna i da je Akt o potrošačkoj kupovini zapravo samo jedna jako dobra posledica sređene zemlje.

Izvor: www.konsumentverket.se

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBiciklistima kazna od 3.000 ako nemaju propisna svetla Na vrh strane