Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Zdrava hrana samo u reklami

01. april 2014. 08:24:27 Pročitano 3374 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Reklamiraju svoje proizvode kao - zdravu hranu, ali većina ovih namirnica je „zdrava“ samo na papiru. Na policama „bio-špajzeva“ sve je više idustrijskih proizvoda, prepunih aditiva, konzervanasa, emulgatora... U Srbije se termin „zdrava hrana“ odomaćio, ali je najčešće zloupotrebljen, a potrošače najviše brine to što su ovakve radnje veoma često van vidokruga inspekcija.

Nedovoljno znanje potrošača, moderni trendovi za svim onim što nosi predznak „zdrav život“, brojne reklamne kampanje koje propagiraju dijete, vegetarijansku ishranu, koja obezbeđuje zdrav i dug život, sve veći broj obolelih na specijalnom režimu ishrane, samo su neki od razloga ekspanzije pomenutih tipova radnji. S druge strane, nedovoljno znanje onih koji takve radnje otvaraju, uslovili su, kažu u Centru potrošača Srbije CEPS-u, da u prodavnicama „zdrave hrane“ najmanje ima upravo takvih proizvoda.

- Poslednjih godina otvoreno je mnogo prodavnica „zdrave hrane“, ipak, u većini njih znatan deo njihovog asortimana čine proizvodi koji se nikako ne bi mogli podvesti pod proizvode koji pomažu da se poboljša zdravlje - kaže Vera Vida, predsednik CEPS. - Na svakom proizvodu obavezna je deklaracija, a na njima obično piše da je to keks „za dijabetičare“ ili da „sadrži voćni šećer“, što izaziva asocijacije da se radi o hrani koja je prirodna.

Poljoprivredna inspekcija Srbije u svom radu, kako kažu, ne pravi razliku između objekata u kome se prometuju namirnice biljnog porekla, bez obzira na pojedinačna isticanja naziva tih radnji, kao što su termini „zdravo“.

- Iako do sada nismo dobijali pritužbe građana o prodajnim mestima „zdrave hrane“, najčešće nepravilnosti sa kojima se inspekcija susreće u redovnim kontrolama su nepropisno deklarisanje robe i nedozvoljena prodaja u rinfuzu za one proizvode kod kojih to nije dozvoljeno - objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije. - Najmanje problema bilo je sa isteklim rokovima trajanja.

Jedan broj prometnika se odlučuje da u nazivu radnji koristii termine -“bio-špajz“, „zdrava hrana“ i slično, ali po zakonu, ove prodavnice se ne razlikuju od ostalih prometnih objekata, kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Isti propisi važe za sve prometnike, pa i za one koji favorizuju određenu grupu prehrambenih proizvoda u svome objektu.

U Pokretu za zaštitu potrošača upozoravaju da se u ovakvim radnjama sve više prodaju namirnice koje ne spadaju u kategoriju „zdrave hrane“.

- Za takvu situaciju zaslužan je pojednostavljen postupak pri otvaranju radnje, jer vlasnici očito nisu ograničeni samo na prodaju organske hrane, već rafove mogu napuniti i drugom robom - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača. - Kada potrošač otvori vrata nekog špajza, na rafovima može da uoči i namirnice tretirane štetnim aditivima ili bilo kakvim hemijskim dodacima. Time se kupci obmanjuju i njihovo poverenje izigrava.

ODAKLE STIŽE HRANA

PREMA ranijim podacima, u Srbiji postoji nešto više od 200 objekata, koji se u većem obimu bave prometom hrane „u rinfuzu“. Zemlje iz kojih stiže najviše proizvoda u prodavnice „zdrave hrane“ su Japan, Švajcarska, Poljska, Nemačka, Kina, Rusija... Uvoze se pečurke i proizvodi od pečuraka, začini i čajevi, šećer, skrob i njihovi proizvodi, kakao, čokolade, voće i povrće i proizvodi od njih, voćni sokovi, osvežavajuća bezalkoholna pića...

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane