Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Kućni budžet siguran jedino od - penzije

03. mart 2014. 07:06:57 Pročitano 3258 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Primanja najstarijih građana u Srbiji jedini su prihodi u domaćinstvu, koji su zasad redovni i sigurni. Mesečni prihodi dostižu 33 odsto ukupnog kućnog budžeta n Odnos zaposlenih i penzionera 1:1. Njihova primanja su uglavnom više nego skromna, ali nas izdržavaju. Većina domaćinstva u Srbiji u svakom smislu zavisi od njenih najstarijih članova. Čuvaju decu kada god zatreba, plaćaju račune i pune frižidere. Penzioneri su danas finansijski oslonac srpske porodice.

 

Svaki treći dinar u kućnom budžetu, barem kako kaže statistika, dolazi od penzija. Prihodi najstarijih građana mesečno dostižu 33 odsto, dok redovne plate čine 46 odsto.

Ovakvi podaci upozoravaju da nam ozbiljno preti opasnost da se broj radno sposobnih približi broju penzionera. Odnos zaposlenih i penzionera je vrlo nepovoljan i sada iznosi gotovo jedan prema jedan. Trebalo bi da bude tri prema jedan, kako bi radnici uplatom doprinosa za penziono osiguranje obezbedili redovna primanja najstarijih.

Zbog toga su, kako kaže za „Novosti“ Danilo Šuković, ekonomista, penzije postale neizdrživ ekonomski teret i stvaraju veliki deficit u budžetu koji postaje sve nepodnošljiviji. A, ukoliko se ne poveća zaposlenost i obezbedi privredni rast, iovako skromne penzije biće neodržive, zbog čega staroj populaciji Srbije preti dugotrajno siromaštvo.

- Teza da su penzioneri postali ekonomski stub porodice je u isto vreme i realna, ali i poražavajuća - upozorava Šuković. - Statistički podaci govore da je, od ukupnog stanovništva u Srbiji, samo 30,1 odsto zaposleno, što znači da onaj ko ima posao, u proseku izdržava više od tri osobe. Neaktivno stanovništvo čini 54,8 odsto ukupne populacije, a osobe mlađe od 15 godina - 15,1 odsto. Ovako nepovoljna struktura stanovništva, sa aspekta njegove aktivnosti, izvesno ekonomski oslonac ne može imati u udelu zaposlenih građana, i to čak ni pod uslovom da naši zaposleni imaju zarade na mnogo višem nivou.

Upravo zato, smatra Šuković, primanja penzionera su presudna za preživljavanje stanovništva, čiji standard drastično opada poslednjih pet godina. Bez obzira na to što su ti prihodi izuzetno niski i iznose samo oko 60 odsto prosečnih zarada, koje su sada oko 350 evra mesečno, a prosečne penzije su oko 200 evra.

Predsednica Centra za potrošače CEPS, Vera Vida, potvrđuje da su penzioneri u Srbiji veliki oslonac srpske porodice, jer penzije u prihodima prosečnog domaćinstva učestvuju mesečno sa jednom trećinom.

- Penzija je jedini prihod u domaćinstvu koji je zasad redovan i siguran - naglašava Vida. - Za razliku od plata, koje ne samo da stoje već i padaju, penzije stoje. Takođe, popusti koje većina prodavnica daje penzionerima, svakako su jedna od stavki, odnosno povoljnost na koju može da računa svako domaćinstvo koje ima penzionera u kući.

I statistika potvrđuje da su penzije značajan deo gotovo svakog kućnog buđelara. Prema njihovim podacima, prosečnu porodicu danas čine jedan zaposleni i jedan penzioner, koji izdržavaju trećeg člana. Od dva primanja u kući samo je jedan siguran i redovan.

- Sramota me je da pričam, ali moja porodica bukvalno zavisi od naših roditelja - penzionera - priča Milica M. iz Beograda. - Majka mog supruga nam čuva decu i dotira za hranu. Moji roditelji, koji su se posle odlaska u penziju vratili u selo, pune nam frižider mesom, sirom, povrćem...

INFO

* Prosečna penzija u Srbiji iznosi 26.290 dinara 
* Od ukupnog broja stanovništva, 30,1 odsto je zaposleno 
* DOznake iz inostranstva iznose više od tri milijarde evra 
* Većina trgovaca odobrava penzionerima popust od 10 odsto

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiNa drvetu, na staklu, na plastici... Koliko dugo se virus korona zadržava na određenim površinama Na vrh strane