Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Hrana koju ne treba bacati ni nakon isteka roka

18. februar 2014. 07:14:35 Pročitano 2326 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prema posljednjim istraživanjima, samo u Sjedinjenim Američkim Državama, 40 posto hrane se baca zbog zbunjujućih informacija oko roka trajanja. Neki se datumi ne odnose na sigurnost, već na ukus hrane, tvrdi Dana Gunders, naučnica koja se bavi hranom.

 

Prema njenim tvrdnjama, sljedeće namirnice mogu se koristiti i nakon isteka roka trajanja:

- Tortilja čips neće učiniti da se razbolimo ukoliko ga jedemo mesec dana nakon isteka roka trajanja, iako će možda imati malo bajat okus. 

- Jogurt može da izdrži još šest nedjelja nakon isteka roka.

“Jedem jogurt kome je rok istekao prije nekoliko meseci. I nikada mi nije bilo ništa”, tvrdi Gandersova.

- Čokolada može da bude jestiva vrlo dugo, ali vrlo često se na njoj pojavljuje bijeli sloj kada je izložena vazduhu. Ovo se dešava kada se neke od masti tope i dižu ka vrhu. U pitanju nije buđ i čokolada je sasvim jestiva.

- Ljudi bacaju jaja znatno ranije nego što je to potrebno. Jaja mogu trajati 3-5 sedmica, ali se moraju držati na temperaturi ispod pet stepeni Celzijusa jer to sprečava potencijalni rast salmonele.

- Mlijeko će mirisati loše i imaće ružan ukus znatno prije trenutka kada će vam od njega pozliti. Ne treba ga držati na sobnoj temperaturi pošto će ga pokvariti mikrobi iz vazduha. Bitno je odmah ga zatvoriti nakon konzumiranja i vratiti ga u frižider koji bi trebalo da bude podešen na 2 stepena Celzijusa kako bi se mlijeku produžio život.

Izvor: pobjeda.me

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDA SE POTROŠAČI NE ZBUNJUJU! Nemačka izbacuje naziv "vegetarijanska šnicla"! Na vrh strane