Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Svaki treći dan jednoj porodici oduzmu stan zbog dugova

19. decembar 2013. 09:40:45 Pročitano 2846 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Građani i privreda se sve manje zadužuju. U isto vreme suočavaju se sa nemogućnošću otplate rate i naplatom hipoteka. Postalo je, tako, uobičajeno da gotovo svake nedelje banke organizuju prodaju kuća, stana, lokala, zemlje onih koji više ne mogu da servisiraju zajmove.

 

Od početka godine banke su raskinule ugovore za stotinu kredita, jer klijenti nisu namirivali rate na vreme. Ovi podaci pokazuju da je gotovo četvrtina domova koji su kupljeni na kredit otišla na doboš. U proseku, svaki peti zajam stanovništva u Srbiji je nenaplativ, dok kod preduzeća ova cifra je još alarmantnija - svaki treći kredit je problematičan. Dosad su banke aktivirale oko 500 hipoteka za stambene kredite, jer građani nisu mogli da vraćaju ratu. Primetno je i da banke sve više oglašavaju prodaju nekretnina. Trenutno je na sajtu dobos.rs postavljeno 706 oglasa za prodaju, a najviše se odnose na stambeni prostor, čak više od polovine oglasa.

- Prema podacima kojima raspolažemo i dalje većina oglašenih stambenih objekata služili su kao obezbeđenje kredita odobrenih preduzećima i preduzetnicima - kaže Ivan Manevski, direktor portala.

Naš sagovornik potvrđuje da je u poslednja tri meseca došlo do blagog porasta broja novih oglasa. Problem i za dužnike, ali i za banke koje se suočavaju sve više sa problemom nenaplativih kredita.

U proseku, svaki peti zajam stanovništva u Srbiji je nenaplativ, dok kod preduzeća ova cifra je još alarmantnija - svaki treći kredit je problematičan. Mere koje je preuzela NBS, kako za „Blic“ ističe Jorgovanka Tabaković, guverner NBS, ublažile su problem loših kredita, ali kako naglašava to nije lečenje, jer uzrok problema nije u bankarskom sistemu, već u privredi.

- Sa makroekonomskom stabilizacijom i rastom bruto domaćeg proizvoda, odnosno uz oporavak realnog sektora, može se očekivati i smanjenje nivoa problematičnih kredita, kao i rast kreditne aktivnosti, imajući u vidu da su faktori na strani ponude: visoka likvidnost i kapitalizovanost banaka, već obezbeđeni - ističe Tabakovićeva.

Da problem postoji, dokaz je ne samo što raste broj onih koji ne mogu da vrate kredite, već i što opada broj novih zajmova.

- Svi krediti, pa i stambeni beleže pad. Izuzetak su gotovinski zajmovi. Kreditna aktivnost banaka je u padu, a kod preduzeća pet odsto je manje odobrenih novih kredita od onih koji su vraćeni, dok je kod građana taj pad 0,5 odsto - kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBez rominga pet zemalja regiona Na vrh strane