Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Strani trgovci neće u našu zemlju?

13. novembar 2013. 07:33:10 Pročitano 3257 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Strani trgovinski lanci već godinama stižu u Srbiju. Iako se često najavljuje da će nemački diskontni lanac „Lidl“ ući u Srbiju u 15 gradova, da će švedska IKEA otvoriti pet prodajnih objekata, otvaranje tih trgovina, međutim, i dalje je - enigma. Od tih velikih trgovaca još nema zvanične potvrde kada će konačno otvoriti vrata kupcima u Srbiji.

 

Kada je reč o švedskoj kompaniji IKEA, tu zasada nema izmena. Kako nezvanično saznajemo, „pomaka nema, i dalje su u fazi rešavanja administrstivne problematike“.

Nemačka kompanija je do sada kupila zemljište u Valjevu, Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu, Smederevu i Beogradu, ali niko ne precizira kada će te diskontne prodavnice početi sa poslovanjem na srpskom tržištu.

- U ovom trenutku nemamo novih informacija koje bismo saopštili - prokomentarisali su kratko za „Novosti“ u „Lidlu“. - Što se tiče ostalih gradova i opština, ne možemo dati preciznije informacije, ali možemo da potvrdimo da aktivno radimo na realizaciji kupovine zemljišta.

Poslovna politika kompanije je da odjednom otvori više prodavnica. U Srbiji više od tri godine postoji predstavništvo „Lidla“, u kome kažu da su zasada kupili zemljište u sedam gradova, ali pomaka nema.

„Lidl“ uglavnom prodaje svoju trgovačku marku i zbog toga su proizvodi i do 30 odsto jeftiniji. Udruženja potrošača brine da li će to, zbog visokih cena u drugim trgovinama, zaživeti i kod nas.

- Trgovinski lanci po svemu sudeći ne dolaze još u Srbiju zbog slabe kupovne moći potrošača - kaže za „Novosti“ Vera Vida, predsednica Centra za zaštitu potrošača CEPS. - Promet je evidentno opao, tako da je to sigurno jedan od razloga nedolaska. Takođe, veliki lanci poput nemačkog „Lidla“ imaju drugačiju politiku otvaranja marketa od one koja je uobičajena u Srbiji. Oni ne otvaraju samo jedan objekat, već kupe više parcela u različitim gradovima i istovremeno otvore 5-10 prodajnih objekata u tim gradovima. Svakako da i to usporava otvaranje prodajnih objekaata.

Vida kaže da marže sigurno nisu razlog za dugogodišnje oklevanje diskontnih lanaca. One su u Srbiji još uvek daleko veće nego u zemljama regiona.

- Pogledajte akcije koje potrošačima nude trgovci i shvatićete koja je stvarna, realna cena nekog proizvoda - kaže Vida.

INDUSTRIJSKE ZONE

TOKOM 2014. godine očekuje se da IKEA u 2014. počne izgradnju objekta u opštini Stara Pazova. Predsednik ove opštine Đorđe Radinović rekao je da bi IKEA dogodine trebalo da krene sa radovima. Najveći svetski prodavac nameštaja, švedska IKEA, već naredne godine mogla bi da počne izgradnju objekta na teritoriji opštine Stara Pazova, i to u novoj centralnoj industrijskoj zoni koja se prostire na površini od 389 hektara. Prednosti te zone su, pre svega, lokacija uz auto-put i blizina Beograda, na samoj granici katastarskih opština Pazove i Zemuna.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane