Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Šta je PayPal?

13. april 2013. 13:28:38 Pročitano 5656 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pay Pal je servis za plaćanje putem interneta. Kada se jednom prijavite na PayPal i ostavite podatke o kartici, otvorili ste trajni nalog. Možete da kupujete na svim sajtovima koji su povezani sa PayPal servisom. Sve internet trgovine koje su povezane sa PayPalom smatraju se pouzdanim. Nekada i trgovci imaju račun kod PayPal na koji primaju uplate, pa on pruža zaštitu i kupcima i prodavcima. PayPal daje mogućnost da otvorite račun na internetu na koji možete da prebacite novac i kasnije sa njega izvršite plaćanje.

Mehanizam koji koristi PayPal je jednostavan. Novi korisnici moraju da ostave broj svoje kreditne kartice ili broj tekućeg računa. Posle toga novčane transakcije se obavljaju tako što kupac šalje e-mail uplatu direktno prodavcu. Ta uplata se odmah skida sa računa kupca i uplaćuje na račun koji je prodavac otvorio kod PayPala. Novac deponovan kod PayPala možete da podignete u vidu čeka koji će vam firma poslati poštom ili da ga elektronski prebacite na svoj tekući račun. PayPal zarađuje tako što prodavcima naplaćuju svoju uslugu od 2,2 do 3,4%, u zavisnosti od zemlje. Ako se transakcija obavlja između dve zemlje sa različitim valutama, PayPal zarađuje i na konvertovanju valuta.

PayPal omogućava i plaćanja između dobavljača, aukcijskih stranica i ostalih komercijalnih korisnika, za što naplaćuje određeni iznos. Isto tako, zavisno o okolnostima, naplaćuje (procenat iznosa plus određeni fiksni trošak) se i prenos novčanih sredstava. Ovo zavisi o korištenoj valuti, vrsti odabranog prenosa, zemlja pošiljaoca, zemlja primaoca, iznosu koji je poslan te o vrsti korisničkog računa na koji se šalju sredstva.

PayPal nudi zaštitu kupaca i prodavača u sklopu svojih “PayPal Buyer Protection Policy” te “Seller Protection Policy”pravila. U tim pravilima zaštite on ističe da korisnik može poslati prigovor na transakciju unutar 45 dana od datuma izvršenja. To se odnosi na slučaj da kupac nije nikada primio ono što je platio ili da je primljeno primetno i u većoj meri različito od onoga što je prodavatelj istaknuo. Ako se prigovor prihvati kupac dobije svoj novac nazad putem prevaljivanja troškova između paypal-a i kartičnih kuća.

Isto tako dakle, slična zaštita postoji iza prodavatelje, trgovine koje obavljaju svoju delatnost putem paypal –a. Ona je usmjerena na zaštitu od zlonamernih prigovora od strane kupaca. Tu se primarno misli na prijevare u kojima kupci šalju prigovor da nisu dobili pošiljku a dobili su. U tom slučaju ako prodavatelj ima potvrdu o poslanoj pošiljci ili o isporuci naravno kupac neće dobiti povrat novaca. Ovo pravilo je dosta polemizirano na internetu pošto unutar samog “Seller Protection Policy”pravila dosta toga je izuzeto. Tako su nematerijalne usluge, te prigovori vezani uz neprimjereni opis pri prodaji potpuno izuzete. Također postoje i određene restrikcije koje se odnose na zemlje koje su učestvovale u transakciji, načinu plaćanja, mehanizmima praćenja pošiljke i slično.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane