Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Ukida se RTS pretplata, Tijanić: Iznuđeno rešenje

31. mart 2013. 18:14:47 Pročitano 3710 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BEOGRAD – Nadležni planiraju da građane oslobode obaveze plaćanja mesečne pretplate za Radio - televiziju Srbije. RTS pretplata bi trebalo da bude ukinuta, a javni servis će sledeće tri godine da se finansira iz budžeta Republike Srbije.

Reč je o predlogu prvogpotpredsednikaVlade Srbije AleksandraVučića,koji je izrazio neslaganje sa inicijativom da setv pretplata naplaćuje preko poreza na imovinu. Predsednik SNS odlučio je da će se javni servis Srbije u naredne tri godine finansirati isključivo iz budžeta, dok se ne pronađe bolje rešenje.

Najavljeni prelazak Radio - televizije Srbije sa pretplate na državni budžet je iznuđeno rešenje koje na neki način favorizuje komercijalne medije i zbog kojeg ćemo morati da otpustimo do 1.000 zaposlenih i smanjimo program, izjavio je danas generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić. Tijanić je rekao Tanjugu da finansiranje RTS-a isključivo iz državnog budžeta nije funkcionalno rešenje jer budžet "nije razvojni, već krizni".

"Pretplata se svela samo na Beograd i Novi Sad i prosto nije realno da ta dva grada izdržavaju državu od osam miliona stanovnika. Moraćemo da otpustimo do 1.000 zaposlenih, da smanjimo program, a pitanje je šta će biti sa našim simfonijskim orkestrom i horovima", kazao je Tijanić.

Kako je dodao, ovo će biti godina u kojoj će prvi put posle sedam-osam godina komercijalni mediji biti gledaniji od javnog servisa čime će, ocenio je Tijanić, informativne i druge emisije tih televizija imati veći uticaj nego što je to do sada bio slučaj.

"Koliko pretplata ima loših strana, toliko i prelazak na budžet ima svoju lošu stranu, a to je ograničavanje funkcije i delovanja javnog servisa, ali i na neki način favorizovanja komercijalnih medija", smatra Tijanić.

Novac, za koji generalni direktor RTS-a pretpostavlja da bi javni servis trebalo da dobija iz budžeta, neće biti dovoljan za normalno delovanje i razvoj te televizije.

"Onoliko koliko znamo, pošto nismo zvanično upoznati, trebalo bi da iz budžeta dobijamo koliko smo od pretplate dobijali na njenoj najnižoj tački, odnosno između 55 miliona i 60 miliona evra. Nama je potrebno najmanje 70 miliona evra, bez marketinga, za normalno funkcionisanje, digitalizaciju, snimanje novih serija, očuvanje dopisničke mreže, nove emisije, modernizaciju...", kazao je Tijanić.

On je stanje u RTS-u uporedio sa Hrvatskom radiotelevizijom čiji budžet, kako je rekao, iznosi 240 miliona evra.

"Ako mi od države dobijemo 60 miliona evra i još 20 miliona evra zaradimo od marketinga, to je ukupno 80 miliona evra. HRT, u zemlji koja je dva puta manja od Srbije, ima 240 miliona evra. To znači da je za njihov javni servis budžet veći tri puta od našeg", objasnio je Tijanić.

Generalni direktor RTS-a istakao je i da je prelaskom na finansiranje iz budžeta neminovno i da poraste uticaj države na uređivačku politiku javnog servisa, ali i da će to pre svega zavisiti od ljudi koji vode državu i RTS.

Na pitanje da li postoji šansa da se RTS ponovo finansira putem pretplate Tijanić je odgovorio da je to veoma teško.

"Ona vlada koja ponovo bude uvodila pretplatu mora da to učini da ona bude u obliku poreza čije je plaćanje obavezno, inače niko neće plaćati. To uopšte nije lako, a neće biti ni politički popularno", zaključio je Tijanić

izvor: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:426924-Ukida-se-RTS-pretplata-Tijanic-Iznudjeno-resenje

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKinezi nezaustavljivo proizvode lažne Lego kocke Na vrh strane