Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Istraživanje: kakvu hranu jedemo po restoranima

07. mart 2013. 00:00:00 Pročitano 3687 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Istraživanje: kakvu hranu jedemo po restoranima

Znate li onu povoljnu dnevnu ponudu menija? Reč je zapravo o staroj hrani, odnosno o ostacima od obroka pređašnjih dana. Sva ta šokantna otkrića skupio je Reader's Digest za Good Morning America.

Anonimni konobari progovorili su i o drugim lažima koje serviraju gostima. Jedna od tih laži odnosi se na vegetarijance. Njima najčešće govore kako u jelu nema mesa ili ribe iako je to notorna laž.

Nadalje, gostima koji traže beskofeinsku kafu često se prodaje obična kafa sa kofeinom jer je jeftinija, ali je naplate kao beskofeinsku. Iako gosti uz kafu traže nemasno mleko, ipak dobijaju punomasno.

Sudeći prema američkim otkrićima, vrlo je diskutabilna i higijena u restoranima. Kriška limuna koju dobijete u soku ili koktelu gotovo nikada nije oprana! Reč je pritom o voću koje prođe kroz mnoge ruke pre nego što dospe u vašu čašu ili na vaš tanjir.

Anonimni konobari otkrivaju i kako riba u restoranima gotovo nikada nije sveža, odnosno dobijaju je jednom u nedelju dana ili dve nedelje, ali je sve vreme prodaju kao svežu.

Što se tiče Srbije, svaki mesar će vam uvek reći da ne jedete popularno ''mešano meso'', zbog sumnjivog kvaliteta mesa i zbog toga što ne znate ko je dobavljač mesnih prerađevina.

izvor: economy.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane