Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Severna Makedonija zamrzava cene piva, prehrambenih i drugih proizvoda do kraja februara

23. januar 2024. 00:00:00 Pročitano 553 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Vlada Severne Makedonije odlučila je da do kraja februara produži važenje odluka o zamrzavanju cena određenih osnovnih prehrambenih proizvoda, flaširane vode, sokova i piva.

Kako se navodi u saopštenju vlade Dimitra Kovačevskog, ograničenje cena više prehrambnih proizvoda u trgovini na malo koje važi do 31. januara, produžava se do 29. februara.

Precizira da se to odnosi za određene vrste osnovnih prehrambenih proizvida i to za: pirinač, brašno i druge pekarske proizvode, kekse, napolitanke, testenine, meso i proizvode od mesa, mleko, jaja, sir, kačkavalj i druge mlečne proizvode.

Novom odlukom vlade Severne Makedonije do 29. februara, umesto do 31. januara, ostaju „zamrznute“ i ranije utvrđene cene mineralne negazirane i gazirane vode, pojedinih vrsta gaziranih i negaziranih pića i svetlog piva.

Vlada Severne Makedonije je 19. septembra odlučila da 50 proizvoda u 24 kategorije pekarske, mlečne i mesne industrije pojeftine za najmanje 10 odsto u odnosu na cene koju su imali 1. avgusta i da moraju da se prodaju po toj ceni, a nekoliko dana kasnije spisku su dodati svetlo pivo, negazirana voda i sokovi.

Važenje tih odluka o snižavanju i zamrzavanju cena određenih prehrambenih proizvoda i pića je 27. oktobra produženo do kraja prošle godine, a ;26. decembra do kraja januara ove godine.

Izvor: n1info.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKAKO DA PROVERITE RAČUN ZA STRUJU PRE NEGO ŠTO STIGNE? U par klikova sve možete videti. Na vrh strane