Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


DVE TREĆINE RAKIJE U SRBIJI JE VAN LEGALNIH TOKOVA

21. decembar 2022. 08:32:37 Pročitano 514 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine i Savez proizvođača rakije Srbije dogovorili su se da se pokrene kampanja edukacije stanovništva o riziku konzmacije i prodaje jakih alkoholnih pića od neregistrovanih proizvođača, koja su i sumnjivog kvaliteta i potencijalno opasni po zdravlje potrošača.

 

Dogovor o tome postignut je samo desetak dana posle upisa domaćeg nacionalog pića, rakije od šljive - šljivovice, na Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska.

A nepunih mesec dana pre nego što je Unesko našu šljivovicu uvrstiti u nematerijalno kulturno blago, Savez proizvođača rakije Srbije ukazao je na ogromno sivo tržište na kome naša zemlja gubi stotine miliona evra u nelegalnoj prodaji rakije na čijim flašama nema akcizne markice.

Ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu Tomislav Momirović izjavio je da je naša obaveza da štitimo kvalitet rakije.

- Moramo da uložimo puno energije kako bi pospešili proizvodnju i zajednički sa proizvođačima radili na podizanju kvaliteta rakija proizvedenih u Srbiji - kazao je Momirović. - Da bismo to postigli, moramo zajedničkim snagama da radimo na uređenju tržišta, kako bi zaštitili potrošače i kako bi građani imali bezbedan i kvalitetan proizvod. Šljivovica nije običan proizvod, to je sasvim sigurno najveći brend u hrani i piću koji naša država ima i naša je dužnost da zaštitimo potrošače i zaštitimo rakiju kao nacionalni brend Srbije -, istakao je Momirović.

On je upozorio potrošače da rakija, bez oznake porekla, zdravstvene kontrole i naplate poreza i akcize, nije bezbedan proizvod.

 

Potrebna oznaka geografskog porekla

Zastupnik Saveza proizvođača rakije Srbije Radosavljević je istakao da imaju oko 900 članova koji imaju registrovane destilerije, a samo pre dve godine, kada je u julu 2019. godine savez osnovan, bilo je svega 200 članova.

- Imajući u vidu da nam se broj članova višestruko uvećao možemo reći da idemo u dobrom pravcu, ali moramo ići bržim koracima, pogotovo što je sada šljivovica na Uneskovoj listi. Moramo voditi računa i o kvalitetu ovog pića, raditi na tome da ga unapredimo, uspostavimo standard u proizvodnji vrhunske rakije, oznaki geografskog porekla, raditi na razvoju rakijskog turizma, držati se Zakona o jakim alkoholnim pićima i deklarisati ih prema poreklu etanola... - naveo je Radosavljević.

 

Tim povodom zastupnik Saveza proizvođača rakije Goran Radosavljević kazao je za „Dnevnik„ da će kampanja krenuti iz lokalnih samouprava i iz pijačnih uprava.

- Organizatorima lokalnih manifestacija i preduzećima koje se bave pijačnom delatnosti skrenuće se pažnja na to da se na tezgama mora prodavati piće koje na flašama ima podatke o poreklu i akciznu markicu - kazao je Radosavljević. - Nemamo ništa protiv domaćina koji peku rakiju za svoje potrebe, ali ukoliko višak iznesu na tržište, moraju ga prodati samo registrovanom gazdinstvu koji će ispitati kvalitet pića i ako treba doraditi proizvod.

Po rečima Radosavljevića, na domaćem tržištu svega trećina rakije je u legalnim tokovima, a dve trećine se proda na sivom tržištu.

- Mnogi i ne znaju da treba da budu registrovani i da kada prodaju rakiju preko oglasa moraju da imaju na bocama akciznu markicu, pa i proizvođače moramo edukovati - naveo je Radosavljević.

 

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiApel mama na društvenim mrežama: 'Igračku Bunchems trebalo bi zabraniti!' Na vrh strane