Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Od 1. jula ukida se roming u zemljama Zapadnog Balkana, a sa Grčkom će tarife biti jeftinije nego dosad

01. jul 2021. 07:11:25 Pročitano 767 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pre samo mesec dana ukidanje posebne tarife za razgovore sa egejske, jonske i sredozemne obale se nije dovodilo u pitanje. Ispostavilo se da, i pored dobre volje, uslovi koji važe za Zapadni Balkan ne mogu da se preslikaju i na Evropsku uniju. Mobilni operateri su se zato međusobno dogovorili, pa će se ćaskati i "surfovati" i na grčkim plažama i to jeftinije nego dosad.

Istovremeno, prelazak granice sa nekom od zemalja Zapadnog Balkana više nije razlog za prekidanje veze. Od 1. jula nijedan operater neće naplaćivati roming. Paketi, makar oni podrazumevali neograničen broj minuta razgovora, poruka i određenog besplatnog interneta - važiće i u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i na teritoriji Kosova i Metohije. Kao što će i njiihovi građani u Srbiji razgovarati - baš kao kod kuće. Ali valja imati na umu da su pregovori o Zapadnom Balkanu bez rominga započeli još 2018. godine. Sporazum je potpisan godinu kasnije. U prvoj fazi su cene mobilnog saobraćaja smanjene, a tek od sutra - roming zvanično nestaje.

"Telekom Srbija" je dostavio novi cenovnik za Grčku. Usluge su u proseku pet do šest puta niže nego dosad. Ko bude iz Grčke zvao srpski ili grčki mobilni broj - platiće 19,06 dinara po minutu. Dosad je to koštalo 102 dinara. Važno je napomenuti da ne važi za operatere iz drugih država. Razgovori sa njima će biti tarifirani po starom cenovniku.

- Minut dolaznog poziva, od 1. jula, koštaće 3,58 dinara - kažu u "Telekomu". - To je dosad koštalo 36 dinara. Slanje poruke će koštati četiri dinara, a koštalo je 24 dinara. Jedan megabajt podatak koštaće jedan dinar.

Kako su nam rekli u "Telenoru", odlazni pozivi u Grčkoj, od 1. jula, koštaće 49,9 dinara minut, a dolazni 11,9, Internet će koštati jedan dinar po megabajtu. Ove cene predstavljaju značajno sniženje u odnosu na sadašnje, od 55 odsto za odlazne pozive, a 99 procenata za internet.

Ove cene će automatski biti primenjene na sve naše korisnike, bez ikakvih ograničenja.

Mobilni operater "A1" najavljuje povoljniji cenovnik, ali još ne otkriva detalje.

- Snižene cene automatski će se obračunavati postpejd i pripejd korisnicima - kažu u "A1". - Ne postoji posebna tarifa koja se odnosi na Grčku, ali je tu veliki izbor roming dodataka za još povoljnije razgovore i surf u inostranstvu, koje smo pripremili za korisnike u skladu sa njihovim potrebama. Od 1. jula 2021. kreće i primena RLAH modela u regionu Zapadnog Balkana. Sadržaj iz paketa koristiće se prema uslovima koji važe u nacionalnom saobraćaju.

PRIMERENO KORIŠĆENJE

Da bi se izbegle eventualne zloupotrebe ukidanja rominga u zemljama Zapadnog Balkana koristiće se princip primerenog korišćenja. U prevodu, da bi se izbeglo da neko iz susedne zemlje uzme srpski broj i koristi ga u domovini, pratiće se potrošnja.

- Operateri će u skladu sa važećim propisima i opštim uslovima poslovanja utvrđivati da li je došlo do prekomerne potrošnje - objašnjavaju u Ministarstvu trgovine.

Izvor: novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOgraničen unos biljaka preko granice Na vrh strane