Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Turci upozoravaju potrošače na nebezbedne zaštitne maske

28. septembar 2020. 07:32:23 Pročitano 1001 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Većina zaštitnih maski koje se nose od početka pandemije nemaju tkaninu koja služi kao filter, a razlog je cena od 16 dolara po kilogramu. Zbog visokih troškova, proizvođači ovu tkaninu ne koriste i time prodaju maske koje ne pružaju dovoljnu zaštitu, pokazalo je najnovije istraživanje jedne turske farmaceutske kuće. Nacionalno udruženje za zaštitu potrošača pozvalo je ovim povodom nadležne vlasti da reaguju na ovakvu pojavu na tržištu, naglasivši da potrošačima nedostaje znanje koje maske da koriste, a ne postoje ni zakonski propisi koji to preciziraju.

– Građani nemaju dovoljno znanja o tehničkim karakteristikama maski koje se nude na tržištu i koje pružaju efikasnu zaštitu od infekcija. Zato pozivamo vladu da definiše kriterijume pod kojima maske moraju da se proizvode. To je jedini način da građanima obezbedimo efikasnu zaštitu, navedeno je u saopštenju u kome se pozivaju i inspekcije da reaguju i sprovedu mere protiv proizvođača maski koji ne ispunjavaju standarde zaštite.

Nošenje maski, osiguravanje socijalnog distanciranja i obraćanje pažnje na ličnu higijenu ključne su mere protiv pandemije, koja i dalje uzima danak ne samo u Turskoj nego i širom sveta. Zato bi bilo dobro da se onemogući prodaja maski koje nude lažni utisak zaštite od virusa. Virus korona je mnogima donela ogroman profit. Među njima su svakako proizvođači dezinfekcionih sredstava, ali i zaštitnih maski. Na početku ove zdravstvene krize čovečanstvo se najpre suočilo sa hroničnim nestašicama zbog kojih su čak i uvedena ograničenja broja maski koje je jedan kupac mogao da nabavi. Najpre su koštale po nekoliko evra po komadu, da bi vremenom, kada su mnogi shvatili da ovaj posao obećava na duge staze, cene drastično pale. Prvih meseci proizvodile su ih i najpoznatije svetske kompanije poput „Diznija” koji je na tržište lansirao maske sa svojim najpoznatijim junacima, a onda su se u trku uključili i luksuzni modni brendovi čije su zaštitne maske dostizale cenu od 100 dolara po komadu. Bio je to, čini se, prelomni trenutak kada je nošenje maske bilo više modni dodatak nego zaštita od ozbiljne bolesti koja je pokorila ceo svet. Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača saopštilo je početkom jula da je Evropska unija sa tržišta povukla sedam miliona maski jer nisu zadovoljavale bezbednosne standarde i nisu štitile adekvatno od ovog virusa. Evropski poslanici su već tada upozorili da je tržište preplavljeno falsifikovanim zaštitnim maskama koje najčešće dolaze iz Kine. Ovo se, naveli su, dogodilo zbog povećane tražnje i izostanka uobičajenih lanaca snabdevanja. Mnoge, za evropske standarde, sumnjive kompanije počele su da se bave ovim unosnim poslom. Iz odbora su već tada upozorili potrošače da je reč o maskama za koje proizvođač tvrdi da imaju zaštitni potencijal protiv čestica, ali da njihov kapacitet filtriranja nije sertifikovalo odgovarajuće evropsko telo.

Potrošačima u Evropskoj uniji preporučeno je da prilikom kupovine obavezno na ambalaži potraže CE oznaku i da je to najsigurniji način da se sazna da li je maska proizvedena po odgovarajućim standardima ili je običan falsifikat koji ne štiti od virusa. Najsigurniji način je da se takvi proizvodi kontrolišu prilikom uvoza, odnosno da na granici inspekcija proveri sve oznake, ko je naručio proizvod i da li je registrovan za prodaju.

Ne preporučuje se da se maske kupuju po komadu, bez odgovarajućeg pakovanja, jer na taj način takođe mogu da budu nebezbedne. Prema podacima sa sajta Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, postoje različite vrste maski koje pružaju manju ili veću zaštitu, zavisno od veličine čestica čiji prodor u organizam želimo da sprečimo.

– Dok obične pamučne maske služe pre svega za održavanje toplote i sprečavanje krupnijih čestica prašine da dospeju u naše disajne puteve, hirurške maske za jednokratnu upotrebu mogu sprečiti većinu potencijalno zaraznih kapljica da dospeju u naš organizam, ali isključivo ukoliko se pravilno upotrebljavaju i uz primenu svih ostalih mera zaštite (učestalo i adekvatno pranje ruku, držanje distance od najmanje jedan metar, i dr.), navedeno je na ovom sajtu.

Izvor: Politika

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiEVO KAKO EPS KRADUCKA! Na vrh strane