Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


"Ranisan" i "ranitidin" povučeni iz apoteka

09. oktobar 2019. 15:54:57 Pročitano 2144 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Lekovi za želudac "ranitidin" i "ranisan" povlače se sa tržišta u Srbiji, ali i u drugim zemljama, prema preporuci Evropske agencije za lekove (EMA), zbog sumnje u neispravnost aktivne supstance ranitidin, proizvođača Saraca Laboratories Ltd. Proverama u Evropi ustanovljeno je da ova supstanca sadrži N-nitrozodimetilamin (NDMA), koji može da bude kancerogen.

Dva proizvođača - "Hemofarm" i "Aktavis", obavestila su Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije da dobrovoljno povlače sa tržišta lekove koji sadrže ranitidin. Obe farmaceutske kuće kao razlog su navele sumnju u kvalitet aktivne supstance, proizvođača Saraca Laboratories, koji pogone ima u Indiji.

"Aktavis" povlači 46 serija "ranisana" od 150 miligrama, a tri serije su, prema informacijama iz ove farmaceutske kuće, blokirane u magacinu "Aktavisa", odnosno neće se distribuirati. "Hemofarm" povlači čak 467 serija "ranitidina" u različitim oblicima i dozama. Ove kompanije su od svih u lancu snabdevanja lekovima koji imaju medikamente iz serija koje se povlače tražile da preostale količine vrate.

- Kod nas pacijenti masovno samostalno uzimaju "ranitidin" i "ranisan", mada ovaj drugi polako "pada u zaborav", a mnogi i po preporuci farmaceuta i lekara specijalista - kaže, za "Novosti", dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine, predsednik Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva. - Oni se pogrešno preporučuju za zaštitu sluzokože želuca, a za to efikasni mogu da budu samo blokatori protonske pumpe. "Ranisan" odavno ne propisujemo, više nije ni na listi lekova koje pokriva zdravstveno osiguranje. Koristimo ga samo u akutnim stanjima, kad pacijent ima tegobe za koje sumnjamo da su posledica oštećenja sluznice želuca, i dajemo ga u infuziji da "pokrijemo" pacijenta dok ne stigne do bolnice, ali to je veoma retko.

Na štetnost ovih lekova, posebno kad se uzimaju na svoju ruku, lekari su i ranije upozoravali zbog mogućih neželjenih efekata, ali kako kaže dr Dimitrijević, pacijenti piju šta oni hoće.

Sada je Evropska agencija za lekove (EMA), na zahtev Evropske komisije, započela proveru lekova koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin, nakon što su ispitivanja pokazala da neki od lekova sa aktivnom supstancom ranitidin sadrže nečistoću NDMA. EMA će, kako se navodi u ovoj agenciji, proučiti podatke, kako bi procenila da li su bolesnici koji koriste ranitidin pod bilo kakvim rizikom od NDMA, i obavestiće javnost čim informacije budu dostupne.

Ovi lekovi povlače se i sa tržišta BiH. Uvoznici su povukli i 57 serija lekova "ranitidin" i "ranisan" koji su bili na tržištu u Crnoj Gori.

KANCEROGENI SASTOJAK

Sporni N-nitrozodimetilamin je organsko jedinjenje koje se klasifikuje kao verovatni humani kancerogen, odnosno supstanca koja bi mogla uzrokovati rak. Ta klasifikacija izvedena je na osnovu ispitivanja na životinjama. On može biti prisutan i u hrani i vodi. Ne očekuje se, ipak, da može da izazove rak kada se unosi u vrlo malim količinama, ali to se na naučnom nivou još ispituje.

Izvod: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiEP za veća prva putnika u željezničkom prometu Na vrh strane