Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Par saveta kako da praznična kupovina bude (i ostane) uživanje

10. januar 2018. 09:52:40 Pročitano 4788 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Praznični popusti i sniženja u Srbiji još uvek su u jeku baš kao i u ostatku Evrope, ali za razliku od prosečnog Bečlije koji samo treba da se „naoruža“ strpljenjem i udobnom obućom za štrapacirung, evo par saveta koje naši potrošači treba da „ponesu u torbi „ kada krenu u pohod na sniženja.

Pogledajte dobro na šta se tačno odnosi sniženje. Vrlo često trgovci krupnim crnim slovima istaknu sniženje od (30, 50.. 70%) na sve, a ispod ovoga dosta sitnijim, bledim slovima stoji:  osim na..., ili popust se ne odnosi na sledeće artikle.

Čitajte cene. Kada je u pitanju prodajni podsticaj (sniženje, akcija, rasprodaja) koji se odnosi na cenovnu pogodnost, na delu gde je naznačena cena artikla, mora postojati cena pre i cena nakon uračunatog podsticaja. Znači obe cene.

Roba sa greškom, može biti razlog sniženja. Ukoliko je takav slučaj u pitanju ova roba mora biti odvojena fizički od ostale robe, i mora biti označena kao roba sa greškom. Ukoliko niste sigurni da li se i o kakvoj grešci radi, raspitajte se i tražite sva potrebna obaveštenja od prodavca, koji je dužan da Vas o svemu obavesti.

Predomislili ste se. Velika sniženja bude želju za velikim kupovinama, pa se često desi da u brzini kupimo i nešto što nam se možda i ne dopada ili nam naprosto nije potrebno. Oprez. Trgovac nije dužan da Vam vrati novac za proizvod koji je u svemu ispravan, zato što ste se predomislili. Neki trgovci nude ovakve i slične povoljnosti (npr. zamena u roku od 7 dana) ali je ovakav gest isključivo stvar dobre poslovne politike.

I za kraj. Uživajte u praznicima i prazničnoj kupovini, a ukoliko ipak dođe do nekog propusta ili se jave neke nedoumice, uvek možete da se obratite nama ili nekoj od potrošačkih organizacija za pomoć.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiSpisak štetnih i dozvoljenih emulgatora Na vrh strane