Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Neradni je dan, bankomat vam nije isplatio novac, a račun vam je ZADUŽEN. Šta činiti?

04. oktobar 2017. 08:25:48 Pročitano 3420 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nedelja, kasni sati, gotovina vam baš potrebna, a imate karticu. Odete do bankomata, obavite transakciju, dobijete obaveštenje da vam je račun zadužen za taj iznos, ali novac vam ne isplate. Veliki problem, evo šta je činiti u tom slučaju.

Različiti su razlozi za ovu situaciju, od prekida u komunikaciji na relaciji bankomat - banka, prekida u radu bankomata, nedostatka keša u aparatu, hardverskog problem. Kako god, onaj kome se to desi je u problemu i potrebno je da što pre reaguje.

- U nedelju uveče shvatila sam da nemam novac deci ujutru da ostavim za užinu. Odem do najbližeg bankomata u kraju. Dva puta sam pokušala i dva puta sam dobila obaveštenje da je transakcija obavljena, ali mi novac nije bio isplaćen. Odmah sam napisala mejl banci koja mi je izdala karticu, čiji je inače i bankomat. Zvala sam i kol centar i rečeno mi je da ću sutra biti informisana i da budem strpljiva da se situacija razreši - priča M. B. iz Beograda.

Reklamira se uvek matičnoj banci, onoj koja vam je izdala karticu

U bankama kažu da bez obzira da li je radni dan ili ne, procedura reklamacije je da se slučaj prijavi banci koja je izdala karticu, nevezano da li je pokušaj da se podigne novac na bankomatu matične banke ili neke druge.

- To može da učiniti putem Kontakt centra banke, koji je kod banaka najčešće dostupan 24 časa sedam dana u nedelji ili direktno u ekspozituri banke, kada je radni dan. U pojedinim situacijama, postoji mogućnost da se u relativno kratkom vremenskom roku kreira automatski storno sporne transakcije, čime će klijentu biti odmah omogućeno da raspolaže svojim sredstvima - objašnjavaju u Rajfajzen banci.

Neke situacije međutim zahtevaju i proveru klijenta a kako bi se utvrdio stvarni uzrok nastalog slučaja, odnosno da li je reklamacija opravdana. Vrlo je važno da se sačuva slip o neuspešnoj transakciji, kao dokaz. U NLB banci ističu da često nije potrebno da klijent piše reklamaciju da bi novac bio vraćen na račun.

Ponekad je potrebno napisati reklamaciju

U slučaju da je potrebno, klijent podnosi reklamaciju za povraćaj novca, na koju će banka odgovoriti odmah nakon izvršenih provera.

- Usluga SMS obaveštenja šalje obaveštenja svaki put kada korisnik pokuša da izvrši transakciju, nezavisno od toga da li je ona realizovana uspešno ili ne. Ovo je namenski tako podešeno, kako bi korisnici mogli odmah da reaguju u slučaju neovlašćenog korišćenja kartice. Dakle, dobijanje SMS obaveštenja ne znači i da je po pokušaju transakcije nastalo zaduženje, već da je karticom napravljen pokušaj transakcije - ističu u Komercijalnoj banci.

Banka često "proverava" klijenta

Korisnik na isti način postupa kada je u pitanju bankomat banke koja je karticu izdala, kao i kada je u pitanju bankomat druge banke. U oba slučaja obraća se „svojoj banci’’ tj. banci koja je karticu izdala.

- Ako se reklamacija odnosi na bankomat Eurobanke proverava se opravdanost a zatim u slučaju da je opravdana, preduzimaju aktivnosti kako bi se izvršio povraćaj sredstava na klijentski račun, odnosno karticu u najkraćem mogućem roku.

Ukoliko se reklamacija odnosi na bankomat neke druge banke, upućuje se zahtev navedenoj banci, kojim se utvrđuje opravdanost upućene reklamacije a zatim u slučaju da je opravdana, preduzimaju se aktivnosti kako bi se izvršio povraćaj novca na račun klijenta, odnosno na karticu u najkraćem mogućem roku - kažu u Eurobanci.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiNeradni je dan, bankomat vam nije isplatio novac, a račun vam je ZADUŽEN. Šta činiti? Na vrh strane