Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Krediti za refinansiranje su trenutno NAJPOPULARNIJI, evo šta morate da znate pre nego što ih UZMETE

08. avgust 2017. 07:09:56 Pročitano 4167 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Osim keš kredita i oni za refinansiranje u Srbiji doživljavaju pravu ekspanziju, a prema poslednjim podacima Udruženja banaka Srbije, od početka godine njihov rast je 17,7 odsto!

Ovim kreditima zapravo građani mogu da refinansiraju svoje obaveze po tekućim računima, kreditnim karticama i drugim kreditima, a posebno su primamljivi jer mogu da dobiju i dodatni keš. Međutim, trebalo bi imati na umu da ukoliko uz ovaj kredit želite da dobijete i dodatan keš, tada je kamatna stopa nešto viša.

Umesto da obilazite banke i tražite najpovoljniju ponudu refinansirajućih kredita za vas, najjednostavnije i najbrže je to da učinite preko veb platforme Tailor Fin. Unošenjem odgovarajućih parametra, odnosno registracijom koja je potpuno besplatna i sadrži nekoliko koraka, dobićete najpovoljnije ponude za refinansirajući kredit. Tailor Fin platformu možete da posetite i isprobate na ovom linku. Pored kredita za refinansiranje, možete da tražite za vas i najpovoljniji gotovinski kredit.

Ono što treba da znate jeste da pretražujući i birajući najbolju ponudu, nije dovoljno samo da izaberete onu koja ima najmanju kamatnu stopu. Pažnju obratite na visinu efektivne kamatne stope, jer ona uključuje i prateće troškove koje imate kod svih kredita. Upravo zbog toga i postoji razlika između nominalne kamatne stope i efektivne kamatne stope koja uzima u obzir i prateće troškove.

Pored izbora između valute (dinarski ili kredit koji je vezan za evro), banke takođe daju mogućnost izbora i između kredita sa fiksnom i varijabilnom (promenljivom) kamatnom stopom, kao i kombinacije ova dva modela. Fiksna kamatna stopa, koja podrazumeva istu nepromenjenu ratu tokom celog perioda otplate kredita, neutrališe promene na tržištu, odnosno promena povećanja euribora ili belibora (međubankarske kamatne stope na dinar), ali po pravilu nosi i višu kamatnu stopu, pa samim tim i ratu.

Varijabilna, (promenljiva) kamatna stopa za dinarske kredite se sastoji iz fiksne marže banke i belibora (šestomesečni belibor trenutno iznosi 3,77 odsto) koji može da raste, ali i pada, pa na taj način i da raste odnosno pada i kamatna stopa tojest rata.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiSpisak štetnih i dozvoljenih emulgatora Na vrh strane