Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


KORISNI SAVETI - Kako da vam praznici ne isprazne džepove

26. decembar 2016. 07:56:59 Pročitano 2307 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Novogodišnji i božićni praznici najveći su udar na kućni budžet posle letovanja. Četvoročlana porodica može da potroši i celu jednu platu. Postoje ipak načini da ne bude tako. Evo kako da uštedite za praznike:

Jelka i ukrasi

Jelke sa busenom koštaju između 1.000 i 3.000 dinara, dok su veštačke od 400 do čak 18.000 dinara. Paket ukrasnih kugli je od 200 do 3.000 dinara, a toliko može da košta i samo jedan ukras.

Ušteda

Kupite najmanju jelku sa busenom ako baš želite prirodnu. Posadite je u saksiju i možete je iskoristiti i sledeće godine. Veštačke jelke su dugoročna investicija, a ako se odlučite da sami pravite ukrase, oni će biti i jeftini i originalni. Uz to ćete se tokom tih kreativnih trenutaka ludo zabavljati.

Pokloni

Najskuplja stavka u budžetu su nam pokloni za decu - samo za igračke damo nekoliko hiljada dinara. Paketići koji se stavljaju pod jelku koštaju najmanje 1.500 dinara. Pa još ako ste se odlučili da decu obradujete i dolaskom Deda Mraza...

Ušteda

Poklone za decu platite na rate ili čekove. Mnoge firme tokom decembra klincima svojih zaposlenih dele paketiće - čim ih vaše dete dobije, okitite jelku, stavite paketić pod nju i objasnite mu da će pokvariti čaroliju ako ga otvori pre Nove godine. Ovako ga učite strpljenju, a i što duže bude čekalo, biće mu slađe. Dogovorite se sa prijateljima da kupite ili iznajmite kostim Deda Mraza i svake godine neka ga glumi neko drugi. I budite originalni - vašu dragu osobu će više obradovati poklon koji nije skup ili koji ste sami napravili.

Doček

Da 2017. godinu sačekate u restoranu, morate izdvojiti od 15 do 200 evra. Ove prve sume i nisu strašne, ali pitanje je šta ćete dobiti za svoj novac. Pritom, u to ne ulaze frizura, nokti, odelo, novac za taksi ako se popije koja više.

Ušteda

Proslavite Novu godinu sa prijateljima na otvorenom. Prednost je i to što ne morate da se posebno doterujete.

Druga opcija je proslava kod kuće.

- Nas desetak proslavlja Novu godinu u stanu. Svi ćemo dati po 1.000 dinara za piće, a drugarice će spremiti nešto za jelo. Ovo radimo godinama, povoljno je, ne smrzavamo se, sami biramo kakvu muziku slušamo - kaže Dado Tomić.

Badnje veče i Božić

Ovi praznici koštaju i zbog razlike u ceni posne i mrsne hrane.

- Za četvoročlanu porodicu potrebno je oko kilogram i po pastrmke, dakle oko 750 dinara, a kad se tome dodaju pasulj, salata, kolači i piće, Badnje veče košta između 20 i 30 evra. Za Božić se potroši između 100 i 150 evra samo na hranu. Pečenica košta 5.500-7.500 dinara, suhomesnati proizvodi još oko 2.000 dinara, a dobru tortu ne možete da napravite ispod 1.500 dinara. Jaja, sirevi, piće, sve u svemu, opet pola plate.

Ušteda

Ovo su porodični i intimni praznici oko kojih ne treba praviti feštu. Usredsredite se na običaje koji su u našoj tradiciji prelepi. Božićna večera treba da bude skromna, a ko je slavio Nikoljdan ili Svetog Alimpija možda ima posne kolače u zamrzivaču. Ispod stola stavite slamu i umesto skupih poklona, sakrijte u nju slatkiše. Ta će uspomena deci dugo trajati. Objasnite im da poenta nije toliko u bogatoj trpezi koliko u lomljenju česnice i traženju parice.

Putovanje

- Mnogi se odlučuje da Novu godinu proslave u inostranstvu ili na našim planinama jer tada imaju slobodne dane. Dok je za cene putovanja po svetu nebo granica, četiri noćenja na našim planinama koštaju između 200 i 400 evra po osobi.

Ušteda

Doček u nekoj od zemalja okruženja je idealna prilika, naročito za mlade, da u jednoj noći ne potroše više od 50 evra.

- Najjeftnije je dočekati 2017. u Budimpešti ili Veneciji, gde jednodnevna poseta košta oko 35 evra po osobi. Prošlog decembra sam ponudu za Beč platila oko 30 evra. Ponela sam hranu od kuće, a tamo platila kafu, dva kuvana vina i jedan obrok - sve mi je izašlo manje od 50 evra - rekla nam je Beograđanka Dragica Stevanović.

Takođe, tu su i jeftinije planine poput Goča, Divčibara, Tare...

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiCEPS Na vrh strane