Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


10 osnovnih načela zaštite potrošača u EU

07. maj 2015. 08:34:43 Pročitano 3301 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ovaj dokument  izdala je Opšta uprava Evropskog povereništva za zaštitu zdravlja i potrošača kojim se rukovodi zakonodavstno Evropske unije u zaštiti svojih potrošača bez obzira na to u kojoj od Evropskih zemalja žive i rade.

Promocija prava potrošača, blagostanje i dobrobit temeljne su vrednosti u Evropskoj uniji. Stvarna zaštita potrošačkih prava zavisi od toga koliko su pojedine države u svoje nacionalne zakone ugradile ova načela.

 

 

 

 

1. KUPITE ŠTA ŽELITE I TAMO GDE ŽELITE,

2. AKO PROIZVOD NE RADI (ne ispunjava svoju funkciju) VRATITE GA NAZAD,

3. VISOKI SIGURNOSNI STANDARDI ZA HRANU I DRUGU ROBU ŠIROKE POTROŠNJE,

4. SAZNAJTE ŠTA JEDETE (saznajte i informišite se o onom što jedete),

5. UGOVORI TREBAJU BITI POŠTENI I PRAVIČNI ZA POTROŠAČE,

6. POTROŠAČ MOŽE PONEKAD PROMENITI MIŠLJENJE,

7. POTROŠAČIMA TREBA OMOGUĆITI UPOREĐIVANJE CENA,

8. POTROŠAČ NE SME BITI ZAVEDEN I OBMANUT,

9. ZAŠTIĆENI STE TOKOM GODIŠNJEG ODMORA,

10.NAKNADA U SKLOPU PREKOGRANIGNIH POTROŠAČKIH SPOROVA MORA BITI EFIKASNA

Evropska komisija i DG SANCO, Brisel, 01.09.2005. god.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiVolonteri CEPS-a u obilasku prodavnica i pijaca, januar 2018. godine Na vrh strane