Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Nekoliko saveta pre nego što krenete u kupovinu svežeg mesa

30. maj 2022. 06:50:21 Pročitano 2722 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kupovina u Srbiji se u većini slučejeva svodi na kupovi osnovnih životnih namirnica. 

Za meso  slobodno možemo da kažemo da pored hleba i mleka spada u kategoriju osnovnih životnih namirnica bez kojih se u Srbiji ne može, bez obzira da li se kupovina  meri u gramima ili kilogramima. Kako je cena mesa dostigla astronomsku cifru sa tendencijom da i dalje raste, moramo voditi računa o svakom komadu mesa koji kupujemo kako nebi bili u situaciji da ga bacimo ili da alarmiramo inspekcijske službe.

 

O čemu treba voditi računa prilikom takve kupovine:

  • Boja mesa je veoma bitna prilikom kupovine jer se po boji može videti kvalitet  mesa. Pileće meso mora biti beličaste boje, junetina i govedina svetlo crvene do crvene boje, a masno tkivo bele ili krem bele boje, svinjsko meso ružičasto-sivkaste boje, a belo tkivo isključivo bele boje, jagnjeće meso na izgled treba da je čvrsto i blago roze boje, a belo tkivo isključivo bele boje i teleće meso svetlo ružičaste do ružičaste boje, a masno tkivo bele boje i čvrste kozistentnosti.
  • Miris mesa je jedan od pokazatelja svežine mesa.  Po standardima kojih svaka mesara mora da se pridržava meso sumnjivog mirisa ne sme da se nađe u prodaji.
  • Tekstura mesa veoma je bitna. Meso ne sme biti lepljivo, a ukoliko kupujete meso koje ima kožu ona mora biti suva.
  • Higijenski uslovi, mesto na kojem se obrađuje meso, pultovi, rashladne vitrine veoma su bitne  za kvalitet mesa.

Kada je u pitanju zapakovano meso obavezno proverite rok trajanja.

SAVET: Prilikom kupovine mesa obavezno tražite od prodavca da meso izvadi iz rashladne vitrine kako bi videli njegovu pravu boju, ( svetla u vitrini mogu biti u boji tako da meso ima boju koja je propisana zakonom) teksturu i ako je to moguće osetili miris.

Uživajte u kupovi!

 

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiNekoliko saveta pre nego što krenete u kupovinu svežeg mesa Na vrh strane