Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Šta treba znati prilikom kupovine tehničkih proizvoda?

03. septembar 2012. 06:03:20 Pročitano 4451 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kako kupovina tehničkih proizvoda za većinu potrošača u Srbiji predstavlja značajnu investiciju povedite računa da prilikom kupovine budete informisani o svemu onome što mislite da će vam možda kasnije predstavljati neki problem.

Pre kupovine obavezno proveriti:

  1. Raspitajte o uslovima reklamacije;
  2. Ukoliko se radi o nekom poklonu pitajte trgovca da li i možete da ga vratite;
  3. Takođe, da li to možete da ga vradite ako vam se aparat jednostavno nije dopao kada ste ga doneli kući i u kom roku to možete da uradite;
  4. Raspitate koji su uslovi nakon isteka garantnog roka;
  5. Raspitajte se ko u slučaju opravke  isporučuje proizvod trgovcu. Da li to radi trgovac ili vi nosite proizvod i gde;
  6. Nude li dodatne garancije;
  7. Ono što morate da znate je,  da je  vaša prva adresa kojoj se obraćate kada želite da izvršite reklamaciju  trgovac kod koga ste proizvod kupili, a ne serviser;
CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiRokovi za reklamaciju, istine I zablude Na vrh strane