Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial
CEPS

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Veb sajt:: http://www.ceps.rs Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Posebno je zabrinjavajuće što 90,5 procenata građana u Hrvatskoj nije ništa preduzelo kada je primetilo da sniženje nije regularno, kaže evroparlamentarka Biljana Borzan.

Vlada Severne Makedonije odlučila je da do kraja februara produži važenje odluka o zamrzavanju cena određenih osnovnih prehrambenih proizvoda, flaširane vode, sokova i piva.

Ako je gre­škom upla­ćen no­vac, a onaj na či­jem ra­ču­nu ga je uzeo, to je kri­vič­no de­lo

Evropski parlament je definitivno usvojio direktivu kojom se potrošači u EU štite od raznih nepoštenih poslovnih praksi

To uključuje isticanje tvrdnji o ekološkoj ispravnosti proizvoda bez dokaza, kao i prodaju proizvoda sa ugrađenim kvarovima koji zbog toga kraće traju.

Kada govorimo o pravima potrošača i ukazujemo na neke nepravilnosti na našem tržištu, ili jednostavno registrujemo nezadovoljstvo kupaca, najčešće se pozivamo na evropsku praksu. Kako je tamo sve uređeno, kako se propisi besprekorno poštuju, a potrošači mnogo lakše dolaze do svojih prava. Prethodnog vikenda uverili smo se da i nije baš tako jednostavno, kao i da se trgovci izgleda svuda služe istim trikovima. Reč je o kupovini u „Si end Eju”, modnom lancu koji je pre dve godine vrlo neslavno izašao sa tržišta Srbije, pošto je otkriveno da su godinama prodavali robu lošeg kvaliteta koju su uvozili iz Kine i na taj način ne samo varali kupce nego i oštetili budžet naše zemlje.

Novo istraživanje otkrilo je da litar flaširane vode sadrži stotine hiljada komada nanoplastike, za koju stručnjaci veruju da može da izazove zdravstvene rizike poput gastrointestinalnih poremećaja, urođenih mana i povećane smrtnosti.

Strana 1 od 161

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeO namaCeps - OrganizacijaSkupštinaCEPS Na vrh strane