Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Studijska poseta Poljskoj

03. septembar 2012. 04:10:38 Pročitano 3451 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U organizaciji Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, a uz vođstvo glavog eksperta za zaštitu potrošača na IPA projektu, gospođe Gražine Rokicke, u period od 5-9 novembra 2012. godine obavljena je studijska poseta Poljskoj.

Tokom posete, delegacija iz Srbije koju su činili predstavnici ministarstva kao i rukovodioci tri regionalna savetovališta za zaštitu potrošača koji su i članovi Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača, posetili su osam različitih institucija i organizacija, uključujući i državno telo nadležno za zaštitu potrošača-Kancelariju za zaštitu konkurencije i potrošača, regulatorno telo za telekomunikavije, različite državne i private institucije za vansudsko rešavanje sporova, kao i jedno udruženje potrošača.

Posebno interesovanje učesnici posete pokazali su za jedinstvenu instituciju u oblasti zaštite potrošača u Poljskoj-lokalne pravobranioce(obudsmane) za zaštitu potrošača. Rukovodilac Beogradskog savetovališta, predsednica CEPS-a, Vera Vida bila je član dlegacije koja je posetila Poljsku.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs
Više iz ove kategorije Antikorupcijski forum Srbije »

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaStudijska poseta Poljskoj Na vrh strane