Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Komparativna analiza snabdevača električnom energijom

15. februar 2014. 08:12:17 Pročitano 4101 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Centar potrošača Srbije učestvovao je u komparativnoj analizi snabdevača električnom energijom u deset evropskih zemalja

CEPS je učestvovao u komparativnoj studiji snabdevača električnom energijom, kojom je rukovodila španska organizacija za zaštitu potrošača FACUA-Consumers in Action, a sa ciljem što boljeg upoznavanja načina rada i zakonskih okvira ovog osnovnog servisa za potrošače.

Ovo je prva inicijativa zajedničke saradnje na nivou Evrope sa ciljem isticanja značaja za potrošače ove osnovne usluge koju građani i građanke Evrope svakodnevno koriste. Radi negovanja odnosa i jedinstva akcije među potrošačkim organizacijama za zaštitu potrošača pored FACUA organizacije i CEPS-a, u studiji su učestvovale i ostale asocijacije: Shoqata e Mbrojtjes se Konsumatorit Shqiptar (Albanija), AFOC-Association Force Ouvrière Consommateurs (Francuska), Movimento Difesa del Cittadino (Italija), Cyprus Consumers' Association (Kipar), TARTU Tarbijanoustamis-ja Infokeskus (Estonija), EPKAS Consumers' Protection Union of Serres (Grčka), Fogyasztói és Betegjogi Érderkvédelmi Szövetség (Mađarska) i Associaçao Portuguesa de Direito do Consumo (Portugal).

Rezultati studije na engleskom jeziku

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaNezaboravni ukusi Srbije Na vrh strane