Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Potpisan Sporazum o saradnji između Nacionalne Službe za Zaštitu Potrošača Mađarske, Centra potrošača Srbije i Vladnikog Ureda Županije Čongrad

13. jun 2013. 10:56:19 Pročitano 2977 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U četvrtak 06.06.2013. godine u 12.00 časova u Segedinu, održan je sastanak kojem su prisustvaovali predstavnici Nacionalne službe za Zaštitu Potrošača Mađarske, Centra potrošača Srbije i Vladinog Ureda Županije Čongrad, povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji.

Imajući u vidu napredak Republike Srbije u približavanju Euro integracijama, Republika Mađarska bi mogla preneti korisna iskustva i pomoć iz oblasti zaštite potrošača.

Konkretni oblici saradnje ovog sporazuma ovog sporazuma se odnose na:

1. Obaveštavnja strana o pokretanju i prihvatanju izmena i dopuna zakonskih regulativa iz oblasti zaštite potrošača.

2. Saradnju sa državnim organima i institucijama u postupcima rešavanja sporova kako bi se zaštitila prava građana i građanki.

3. Obavezu srpske strane da na svom sajtu redovno obaveštava potrošače o opasnim proizvodima, na osnovu RAPEKS baze informacija.

4. Obostrano praćenje pojave nelojalne trgovinske prakse prema potrošačima i delovanje u skladu sa zakonom.

5. Informisanje građanki i građana o aktuelnim temama potrošača kroz izradu različitih dvojezičnih publikacija, brošura, izvešataja istraživanja.

6. Saradnju, organizovanje i učestvovanje u nacionalnim, regionalnim i međunarodnim  programima obuke i obrazovanja koji se odnose na oblasti zaštite potrošača.

7. Izradu i sprovođenje obrazovnih programa u osnovnim i srednjim školama, kao i na fakultetima u oblasti zaštite potrošača, koji su u skladu sa mađarskim i srpskim obrazovnim sistemom.

8. Obavezu da vode brigu o krisnicima savetovališta i da kordinacijom rada obezbede potpunu eliminaciju izazova sa kojima se susreću.

9. Praćenje javnih konkursa za dodelu sredstava i korišćenje mogućnosti za zajedničko učestvovanje, kako bi doprineli jačanju i održanju dugoročnih veza i odnosa između dve zemlje. 

10. Obavezu da promovišu i razvijaju svest o zaštiti potrošača među proizvođačima i trgovcima, deluju na prekogranično širenje poslovanja, uzimajući u obzir poštovanje tradicije i nacionalna obeležija.

 

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaSastanak u Ministrastvu povodom elektronskih komunikacija i elektronske trgovine Na vrh strane